Otthon

Készíts tejszínes sütőtöklevest gyorsan és egyszerűen

Általában szeptember végén kezdődik a sütőtök szezon, de a nyár második felében jelentkező hosszú hőhullám miatt hamarabb beérett ez a finom, édes zöldség. Kevesen gondolnánk, hogy sütőtök mennyi féle jótékony hatással bír szervezetünk számára. A Sencor receptjének segítségével most bárki könnyen és gyorsan készíthet ízletes krémlevest belőle.

A sütőtök számos pozitív hatást gyakorol szervezetünkre. Talán az egyik legfontosabb, hogy nagy mennyiségben található benne A-vitamin, mely hozzájárul az egészséges látás megőrzéséhez. Ez az a vitamin ugyanis, mely a retina fényérzékeny sejtjeiben segíti a fény hatására keletkező ingerület létrejöttét, vagyis a képalkotást. A sütőtök magas rosttartalma miatt is laktató ételnek számít, viszont kevés kalóriát tartalmaz, ezért hasznos lehet a fogyókúrázók számára. „A sütőtök fogyasztása jót tesz a bőrnek, védi a szívet és segít az esős, őszi, melankolikus idő átvészelésében. Bár sütve is finom, levesként egyenesen kiváló étel lehet” – jegyezte meg Lucza András, a Sencor termékmenedzsere.

A sütőtök krémleves elkészítéséhez 1 kg sütőtökre, 2 gerezd fokhagymára, 2 darab kisméretű vöröshagymára, 3 darab sárgarépára, 3 darab közepes méretű krumplira, egy zellerre, növényi olajra, leveskockára, egy csipet borsra és gyömbérre, illetve 80 ml, maximum 30%- os főzőtejszínre van szükség.

sutotok, kremleves

Fotó: Sencor

Első lépésben egy nagy edényben 2 evőkanálnyi növényi olajat szükséges felmelegíteni. Ezt követően hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Körülbelül 5 percig pároljuk őket, mígnem üvegessé nem válnak. Ezután hozzáöntjük a kimagozott, felszeletelt sütőtököt majd kis ideig magas lángon főzzük, utána pedig visszavesszük alacsonyabb hőfokra a főzőlapot. A következő lépés a leves alapjának elkészítése. Ehhez egy liter vízbe teszünk egy leveskockát, majd hozzáadjuk a megmosott, meghámozott, apróra vágott répát és krumplit. Ezt követően felöntjük a sütőtök masszát az alaplével, majd letakarjuk az edényt és húsz percig főni hagyjuk. Következő lépésben ízlés szerint fűszerezzük a levest sóval, borssal, gyömbérrel, illetve hozzáöntjük a főzőtejszínt és még 5 percig főni hagyjuk. Végül össze turmixoljuk a masszát kézi mixerrel, alaposan eldolgozva ezzel a hozzávalókat.

A tejszínes sütőtök krémlevest pirított tökmaggal, vagy kenyérkockákkal is megbolondíthatjuk, de ezek nélkül is ízletes és tápláló fogás lehet.

sutotok, kremleves

Fotó: Sencor

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top