Otthon

Nem biztos, hogy megéri drága hűtőszekrényt venni – teszt

Ma már 200 ezer forint körül kapható jó minőségű, közepes méretű kombinált hűtőszekrény, amely teljesíti az A++ kategóriát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete hűtőszekrényeket és fagyasztókat tesztelt.

Közel hatvan kombinált hűtőt és 10 fagyasztót vett górcső alá a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen. Vizsgálták, hogy a hűtőgépek milyen gyorsan hűtik, illetve fagyasztják az ételt; mennyire tartják stabilan a belső hőmérsékletet, ha a konyha felmelegszik, és áramszünet esetén mennyi ideig marad fagyott az étel. Vizsgálták azt is, mennyire hangosak a készülékek, és mekkora az energiafogyasztásuk.

Nem mindig garancia a márka

A leggyakoribb, 150–250 literes méretkategóriában 15 kombinált hűtőgép végzett jó eredménnyel, mivel legalább 75 százalékot kaptak az összes szempont alapján. A legjobbak között van Bosch, Gorenje, LG, Liebherr, Miele és Whirpool készülék is. Nehezíti a vásárlók döntését, hogy több márkának vannak gyengébben szereplő termékei is, vagyis nehéz csak márka alapján dönteni. Érdekes eredmény, hogy a 150–200 ezer forintos készülékek is hozzák azt a minőséget, amit a félmilliós társaik.

Forrás: MTI Fotó: Honéczy Barnabás

A listavezető készülékek előnye, hogy viszonylag gyorsan hűtenek, fagyasztanak, és stabilan tartják a belső hőmérsékletet akkor is, ha túlmelegszik a konyha. Szintén mellettük szól, hogy mindegyik A++ vagy A+++ kategóriába tartozik, így kevesebb áramot fogyasztanak. A döntési szempontoknál érdemes előtérbe helyezni az energiaosztályt, ugyanis egy-egy energiaosztály között (például az A+++ és az A++) ugyanolyan paraméterű készülékek esetén átlagosan akár 20-25 százalék fogyasztási különbség is lehet.

24 óra áram nélkül

A fagyasztóknál fontos szempont, hogy a hosszabb időre lefagyasztott étel áramszünet esetén ne olvadjon ki. Jó hír, hogy a tesztben vizsgált kombinált hűtők fagyasztó része a leggyengébb termékeknél is legalább 10 órán keresztül tartja az optimális belső hőmérsékletet áramszünet esetén, a legjobbak pedig akár 16-20 órán keresztül is.

A fenti méretkategóriában a kombinált hűtők között a lista végén egyértelműen az olcsóbb, 80-100 ezer forintos készülékek végeztek, ezek viszonylag lassabban hűtik, fagyasztják le az ételt, és nagy energiafalók.

A tesztben szereplő (hűtővel nem kombinált) fagyasztószekrények és fagyasztóládák zöme 200–300 literes méretű, mindegyik viszonylag jól szerepelt a teszten, nem voltak kirívóan gyenge eredmények. A lista élén végzett termékek között van 170 és közel 400 ezer forintos készülék is, tehát itt sem érdemes csupán az ár alapján választani.

A tesztben szereplő fagyasztószekrények, fagyasztóládák a kombinált hűtők fagyasztó részéhez képest jobban szigetelnek. A készülékek többsége akár 20-24 órán keresztül is tartja az optimális belső hőmérsékletet áramkimaradás esetén is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top