Otthon

Naponta 8 család kerül utcára bedőlt hitel miatt Magyarországon

2018 első félévében több mint háromezer ingatlanból kellett kiköltözniük a lakóknak, mert bedőlt hitelük miatt kényszerértékesítésre került sor. Naponta átlagosan 8 lakóingatlant vesznek el így a családoktól.

Egészen elképesztő adatokat hozott nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank arról, hány bedőlt hitelessel szemben rendelnek el kényszerértékesítést a bankok. 2013 óta 5857 lakóingatlant árvereztek el a lakók feje fölül, 2018 első félévében több mint háromezret. Ha átlagolunk kijön, hogy naponta 8 család kerül utcára így – írja a Portfólio.

Naponta 8 család kerül utcára kényszerértékesítés miatt

Az MNB friss adataiból derült ki, hogy 

  • az idei első félévben összesen 3235 darab lakóingatlant érintett a hitelek nem fizetése miatti kényszerértékesítés (ebben az adósok által eladottak és a Nemzeti Eszközkezelő által megvettek is benne vannak), ami 39%-os visszaesést jelent,
  • csakhogy ebből 732 darab került a Nemzeti Eszközkezelőhöz, ami már jelzi, hogy kezd betelni az intézmény kvótája: egy év alatt 76%-kal esett vissza az általa „megmentett” családok száma,
  • 1415 ingatlant viszont maguk a pénzügyi intézmények kényszerértékesítettek, ami egy év alatt 33%-os növekedést jelent,
  • különösen „erős” volt az év első negyedéve, amikor eddig rekordszámú, 787 lakóingatlant kényszerértékesítettek a bankok.
  • földrajzi eloszlását tekintve a legtöbb kényszerértékesítés Budapesten, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történik, az ügyfelek harmada kötődik ezekhez.

Az adatokat publikáló Portfolio megjegyzi, hogy a kényszerértékesítések annak ellenére nőttek, hogy tavaly tavasszal szigorítottak a végrehajtási törvényen, így rövid távon (kevés kivétellel) csak a becsérték legalább 100%-án lehet lakóingatlant árverezni. Kimerülni látszik a Nemzeti Eszközkezelő 36 ezer darabos kvótája is. A lap értesülése szerint a kormány költségvetési okok miatt nem tervezi, hogy a bedőlt jelzáloghitellel rendelkezők megmaradt közel kétharmadát bevonja a programba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top