Otthon

Így spóroljunk nőként egyszerűen és ügyesen!

Összeszedtünk tíz olyan tippet, amivel jelentős összegeket spórolhatsz meg egy évben. Nem kerül sok erőfeszítésbe, és nem jár nagy lemondással, fogcsikorgatással sem.

1.  Kis kiszerelés vs. nagy kiszerelés

Háztartási kellékekből és alapélelmiszerekből (pl. só, cukor, liszt) mindig bölcsebb a nagyobb kiszerelést választani. Ellenben, ha „bűnözöl”, és dobozos fagyit, csokit, rágcsát veszel, hiába picit drágább csak a nagyobb csomagolás, ne vedd meg! Egyrészt kevés az esély, hogy úgy be tudod osztani, ahogy eltervezted – valószínűleg egyből megeszed –; másrészt az egészségtelen dolgokból jobb keveset fogyasztani.

2.  Fél adag for evör

A fenti analógia alapján jobban jársz, ha fél adag ételt kérsz mindenhol, amikor kiugrasz a melóból ebédelni. Nem arányosan kevesebbet fizetsz, hanem általában a teljes adag hetven százalékát, ezért úgy tűnhet, hogy megéri, ha egészet veszel, de nem. Magyarországon jellemzően túlesszük magunkat, a fél adagnak is bőven elégnek kell lennie (hacsak nem vagy sportoló), és ezzel az új szokással rendszeresen megtakaríthatsz több ezer forintot egy hónapban. Persze a legkifizetődőbb még mindig az, ha otthon az egyszerűbb ételeket megfőzöd, és elviszed magaddal ebédre.

3.  Nagybevásárlás heti egyszer

Csak úgy menj bevásárolni, hogy előtte ettél egy picit, éhesen tilos! Legyen listád és táskád a vásárláshoz (kár műanyag szatyrokra költeni), amit összehajtva mindig magadnál hordhatsz, a női táskában elfér… A héten egyszer menj el egy nagyobb túrára, vedd meg előre, ami kell, aztán felejtsd el, hogy munka után mindennap berohangálsz a „csak kissé drágább” sarki boltba és éjjel-nappalikba.

4.  A poros fitneszbérlet

Tedd a szívedre a kezed: hányszor jársz el valóban az edzőterembe, a fitneszórára, jógára? Gondold át, tényleg megéri bérletet venned ezekre a helyekre? Ha nem, akkor a jövőben csak egy-egy alkalomra vegyél jegyet. A legtöbb embernél nem működik az a taktika, hogy „ha bérletem van, többször elmegyek majd”…

5. Piperedolgok tömkelege

Amikre igazán szükség van az illatszerek terén, azok a jó minőségű fog- és szájápolási termékek, valamint sampon, szappan, arckrém. Ami ezenfelül van a fürdőszobában, azt már csak ránk beszélték a kozmetikusok, reklámok, barátnők. Számold össze, mennyit költesz egy hónapban a sokféle kenőcsre, ápoló olajokra – meg fogsz lepődni! Tusfürdő és folyékony kézmosó helyett tökéletes a szappan is, legalább nem használsz annyi műanyag flakont. Mondhatod, hogy te környezettudatos vagy.

sporolj, sporolas6.  „Jé, ezt már el is felejtettem!” – smink és ékszer

Mielőtt új sminkcuccot, körömlakkot, ékszert vennél, nézd meg jól, mi hever szanaszét otthon, mi lapul a fiók mélyén. Mi az, amit egyáltalán nem használsz, és gondold át, mire van igazán szükséged. Valóban kell-e még egy szájfény? Milyen típusú ékszer passzolna milyen ruhához? Ne vásárolj hirtelen jött impulzusnak engedve! Mindenkinek van olyan szemhéjfestéke, karkötője stb., amit bár megvett, de soha nem használt: csereberéljetek a barátnőkkel!

7. Hajfestés ésszel

Sokáig az volt a mantrám, hogy tuti nem tudom egyedül befesteni a hosszú hajam. Mikor a szükség úgy hozta, kiderült, mégis csak megy…  És ha én meg tudom csinálni, akkor gyakorlatilag mindenki, legyen rövid vagy derékig érő hajad. Kár pénzt kiadni a fodrászra, pláne, hogy most már minőségi dobozos hajfestékeket lehet kapni. De ne az ismert illatszerboltláncoknál vedd meg! Ugyanazt a márkát megtalálod a százforintos boltokban, az aluljárós drogériákban sokkal kevesebbért. Még olcsóbb, ha elmész egy fodrásznagykerbe, ahol ráadásul még az eladó csajok segítenek színt választani, és profibb hajfestékek is vannak.

8.  Ruhavásárlás sziklaszilárd stratégia mentén

Csak akkor vegyél új ruhát, ha rend van a szekrényedben, és biztos nincs felesleges holmid. Ha mégis kell valami, akkor előre találd ki, mire van szükséged (pl. póló vagy farmer), és ne vegyél mást! Még akkor se, ha valami szuper leárazás van. Ha meg tudod oldani, hagyd ki a plázákat, így kevesebb inger ér, nagyobb eséllyel tudod tartani magad a tervedhez. Használtruha-boltokba is csak stratégiával menj be, hiába olcsó jó pár cucc, felesleges. Ne örülj, hogy milyen olcsón megvetted: ha nem volt a listádon, nem megtakarítasz, hanem költesz!

9. Csevegés online

Kezdd el nagyon tudatosan csökkenteni a telefonszámládat. Felejtsd el a telefonálgatásokat és SMS-küldéseket: egyszerűen határozd el, hogy nem használod őket! Mindenkit el lehet érni Viberen, Messengeren, Skype-on keresztül, maximum egy kicsit később. Ráadásul a környezeted is hamar hozzá fog szokni, hogy csak így kommunikálsz velük. Nézd meg, mikor jár le a szerződésed a mobilszolgáltatóval, és keress más olcsóbb opciót, vagy válts feltöltőkártyás megoldásra. Ez utóbbi esetben garantáltan nem fogsz telefonálni többet (annyira drága…), viszont hamar rájössz, hogy akár ezerötszáz forintból is meg tudod úszni egy hónapban a telefonköltséget. 

10. Kapcsold ki, zárd el!

Csökkentsd a lakásod/albérleted rezsijét is. Egy évben több tízezer forintot meg tudsz takarítani azzal, ha nem égeted feleslegesen a villanyt, kihúzod a nem használt elektromos berendezéseket (pl. hajszárító, töltő) a dugóból, vagy kinyomod a hosszabbító kapcsolóját. Olvaszd le gyakran a hűtőt, és ha vizet forralsz, mindig tedd rá a fedőt. Zárd el a csapokat, csak teli mosógépet indíts el, és inkább zuhanyozz a kádfürdőzés helyett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top