Otthon

Így aszalhatunk gyümölcsöket gyorsan és egyszerűen

Az aszaláshoz nincs szükség sem tartósítószerre, sem cukorra, sem pedig más egyéb adalékanyagra. Manapság szinte bármilyen gyümölcsből vagy zöldségből készíthető aszalvány, de sokan szárítják ki a fűszernövényeket és a gombákat is. „Egy professzionális, elektromos aszalókészülékkel könnyedén készíthetők el a vitamindús és finom nassolnivalók, emellett még helytakarékos is” – jegyezte meg Lucza András, a Sencor termékmenedzsere.

Aszaláshoz olyan érett és egészséges gyümölcsöket célszerű választani, melyek nem penészesek, illetve nincs rajtuk sérülés. Fontos szempont továbbá, hogy felszínükön ne legyenek kártevők által okozott rongálódások. Szinte valamennyi gyümölcsöt, így az almát, körtét, szilvát, kajszibarackot, szőlőt, ribiszkét és bodzabogyót is lehet aszalni. A folyamat megkezdése előtt mindenképpen érdemes a kiszemelt gyümölcsöket megmosni és lecsöpögtetni.

Fontos a gyümölcshéj

Az alma, a körte, a kajszibarack és a gyökérzöldségek héját ajánlott eltávolítani. A szilva héját viszont nem szabad lehúzni, mert akkor elfolyhat értékes, cukros leve, ezáltal ízetlenné és rágóssá válhat. „A cseresznyét és a meggyet aszalás előtt érdemes leforrázni, így elkerülhető, hogy megrepedjen a felszínük” – tette hozzá a Sencor termékmenedzsere. Aszalás előtt szeletekre kell vágni a gyümölcsöket, és az alma esetében célszerű citromos vízbe mártani a felvágott részeket, mert ezzel megelőzhető, hogy aszalás közben bebarnuljanak.

Ezért jó aszalni  

Az aszalás számtalan előnnyel jár. A szárított alma például a benne lévő pektinnek köszönhetően tisztítja a májat és a bélrendszert, emellett emeli a vércukorszintet, és regeneráló hatással van a bőrre. Az aszalt barack lassíthatja az öregedés folyamatát a benne lévő béta-karotin miatt, emellett mérsékelheti a magas vérnyomást. A szárított szilva pedig serkentő hatással van az agyműködésre, emellett ez az egyik legjobb, az emésztést segítő aszalvány, továbbá jó szívritmus-szabályozó is, mivel rengeteg vasat tartalmaz.

Egy profi géppel energiahatékonyan és kényelmesen végezhető az aszalás. A Sencor SFD 851GR típusú készüléknél minden szinten beépített ventilátor biztosítja az aszalás egyenletességét. „A készülékben található aszalótálcák oly módon lettek kialakítva, hogy meggátolják a penészedést, emellett optimalizálják a levegő áramlását” – tette hozzá a szakember.  A Sencor aszalógéppel nemcsak gyümölcsöket, hanem zöldségeket, gombát, fűszernövényeket, de még halat és húsokat is száríthatunk. Az optimális eredmény érdekében azonban mindig célszerű elolvasni a készülékhez mellékelt használati utasítást.

gyumolcs, aszalas

Fotó: Sencor

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top