Otthon

5 tanács a takarításhoz a nagymamától

A nagyinál mindig olyan rend és tisztaság van, mégis hogy csinálja? Mutatunk öt tanácsot egy nagymamától, aki dolgozó anyaként is tip-top állapotban bírta tartani a házat fiatalkorában.

1. Könnyebb, ha nem halogatod a takarítást

Jobban jársz, ha nem úgy fekszel le aludni, hogy szalad a lakás, koszos edények vannak mindenhol a konyhában, és szanaszét hever a szennyes ruha. Érdemes beépíteni a napi rutinodba egy 30 perces szinten tartó takarítást, ami épp csak annyi, hogy elmosogatsz, felsöpörsz, kitörlöd a mosdót, kádat, vécét, és esetleg gyorsan felmosol. Másnap reggel sokkal jobban indul a nap, ha tisztaságban és nem rendetlenségben ébredsz.

Az első lépés a rutin kialakításában, hogy arra koncentrálj, hogyan rendszerezd a káoszt. A lakás legszembetűnőbb pontjairól rakj el a helyére minden felesleges cuccot, ne maradjanak magazinhalmok az ebédlőasztalon, és tedd el a maradék ételeket a konyhapultról. Ha már csak ennyit megteszel, hogy a kritikus pontokon rendet raksz, ami kb. 10 percedbe kerül, akkor az egész lakás sokkal rendezettebbnek fog tűnni.

2. Legyen egy igazán jó porszívód!

Nem olcsó mulatság, de megéri áldozni rá, ha tényleg tisztaságot szeretnél a lakásban. Főleg, ha mondjuk kutyát tartasz, akinek hiába mondod, hogy törölje meg a lábát az ajtó előtt, és lehetőleg csak a szabadban hullajtsa a szőrét. Emberek esetében természetesen legyen az alapszabály, hogy az előszobában mindenki vegye le a cipőjét, különben esélyed sem lesz a kosz elleni harcban.

Egy jó porszívóval azonban még a kutyaszőr sem jelent gondot, ha elég gyakran használod, és nem csak a sarokban hagyod porosodni.

takarítás tanácsok nagymama

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

3. Takaríts ki a szőnyeg alatt is!

Amikor kiporszívózod a szőnyeget, akkor emeld fel, és porszívózz alatta is, mert így sokkal később jönnek elő a porcicák. Persze, ha van egy 5×5 méteres szőnyeged, azt nem fogod ide-oda forgatni, ilyenkor szakaszonként hajtsd fel, és úgy menj alá a porszívóval. A kosz olyan helyeken bújik meg, ahol nem is gondolnád, mint például szőnyeg alatt vagy a hűtő és a kanapé mögött, úgyhogy ne hagyd ki a heti takarítás során a rejtett helyeket sem.

4. Néha bizony térdre kell ereszkedni

Olykor nem elég az, hogy felmosol, néha mélyebb törődésre van szükség. Ilyenkor az ember térdre ereszkedik, felhúzza a gumikesztyűt, megfogja a használt fogkefét, és átsúrolja a kövön a fugákat és a sarkokat, ahova nem fér oda a felmosófej. Jó, nem azt mondjuk, hogy ezt minden áldott nap meg kellene tenni, de azért havonta érdemes rá időt és energiát szánni.

5. Ne törekedj a tökéletesre!

Ne akarj magazinlakást létrehozni, mert akkor a fél életedet suvickolással fogod tölteni. Nem kell egyfolytában nagytakarítást tartani, inkább arra figyelj, hogy legyen mindennek helye, fiókja, szekrénye, ahova el tudod tenni szem elől, és hogy napi szinten próbáld elfogadható állapotba hozni a lakást. Ha annyira sikerül, hogy a család jól érzi magát benne, akkor az pont elég tökéletes lesz számotokra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top