Otthon

Félsz Indiába elindulni, mert parázol, hogy milyenek lesznek a szállások? Mutatjuk!

Szerzőnk egyedül, nőként végigutazta az országot és nemcsak túlélte, de iszonyatosan jól érezte magát. Ha nem vágytok patikai rendre és perfekt tisztaságra, akkor semmi gond nem lesz. Most elmondjuk, mire lehet számítani.

A féléves indiai utazásom alatt közel 30 városban jártam és több mint 40 helyen „laktam”. Mivel elég szerény költségvetés állt a rendelkezésemre, ezért a drága hotelek és az airbnb kimaradt, viszont aludtam sátorban, nádtetős kalyibában, farmon és újdonsült barátokkal tengerparton. Ezektől eltekintve leginkább guesthouse-okban, hostelekben, olcsóbb hotelekben töltöttem az éjszakáimat, és teljesen rendben volt minden.  

Azt persze jól sejted, hogy India koszos, szemetes, kaotikus (mindezek mellett csodálatos). A szállások kb. olyanok, mintha egy életművész szingli haverodnál pecóznál. Vagyis: nem kell hozzá erős idegzet, csak el kell fogadni, hogy a „takarítás” mást jelent. Az európai tisztaság abszolút felejtős, de egy idő után úgyis felül kell emelkedni ezen, különben tönkre vágod az egész utazásod. A jó hír, hogy gyorsan meg lehet szokni mindent, vagy max. kitakarítasz, miután megérkeztél. Zuhany kevés helyen van, egy vödörbe kell engedni a meleg (ha van), hideg vizet, és egy kisebb kancsó segítségével lehet „tusolni” – ez csak az első két napban furcsa, utána már fel se tűnik.

Indiában több mint egy milliárdan élnek, és Magyarországnál harmincötször nagyobb. Ennek köszönhetően szinte minden állam más és más: nem túlzás azt állítani, hogy olyan, mintha mindig egy másik országban járnál. Ahogy az ételek, kultúra, hagyományok, úgy az indiai hotelek és otthonok is különbözőek az ország különböző pontjain, ezért nehéz általánosságban beszélni.

De egy dolgot biztosra vehetsz, ha szálláskeresésbe fogsz: nem úgy fog kinézni, mint az interneten. Rendetlenebb és dzsuvásabb lesz, mint amit a képek alapján el tudsz képzelni. Ez még középkategóriás hotelekre is igaz. Ezért én utazás közeben foglalok, és csak egy éjszakára. Aztán ha minden parádés, maradok még, ameddig a kedvem tartja. Nem fontos előre foglalni, rengeteg hotel, panzió van; akár megérkezéskor is körbe lehet nézni, ha többen utaztok. Teljesen alaptalan az a félelem, amit sok embertől hallok, hogy „nem találok majd megfelelőt”. A legrosszabb esetben is fogja az ember lánya a cuccát és keres másik helyet, ugyanis van bőven. Az utazásban az a legjobb, hogy ha valahol nem jó, el lehet menni.

Ashram

Ha érdeklődsz a spiritualitás után, akkor kézenfekvő megoldás az ashram. Ha nem, akkor is az egyik legjobb megoldás. Ashramból sokfélét találhatsz: tisztát, lelakottat, szörnyűt és horror kategóriát. Általában van egy egyszerű szoba (közös vagy saját fürdőszobával) és közösségi étkező, ahol a meghatározott időpontokban adnak reggelit, ebédet, vacsorát. Étkezés földön ülve, tányéron vagy banánlevélen. Az ashramban használhatod a meditációs termet, részt vehetsz az imádságokon, és felkeresheted az ott lakó szvámit (szerzetes, jógi). Kérdezheted Istenről, szerelemről és gyakorlatilag bármiről, ami épp foglalkoztat, vagy a lelked nyomja. Mindig szeretetteljes, érdemi választ kapsz.

Az ashram velejárója, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartani: tilos az alkohol, a dohányzás, a kábítószerek fogyasztása és a hangos zenehallgatás is. A kaput este bezárják, ami azt jelenti, hogy este kilenc-tíz körül vissza kell érni.

A legelső szállásom Indiában (amit még itthonról foglaltam) egy ashram volt, és őszintén szólva igencsak megcsapott a pánikroham jeges szele, amikor körbenéztem: kőpadló, rácsos ágy, koszos fal, puritán berendezés. Na, ekkor döntöttem úgy, hogy a sarokban zokogás helyett inkább bevágom a hátizsákom, visszazárom a szobát (mintha ez az egész nem is létezne), és gyorsan elmegyek inni (valahová, bárhová) egy sört. A hátizsákhajítás remekül ment, viszont alkoholt nem igazán lehet kapni Indiában, szóval maradt az utcai teázás. A történet vége az lett, hogy több mint két hétig maradtam, lenyűgöző emberekkel találkoztam, és otthonra leltem. Egy kis takarítás, teamécses, pár kép és egy csokor virág fantasztikus dologra képes… Jártam persze olyan ashramban is, ami jobb volt, mint bármelyik magyar albérletem evör.

Ár/éjszaka: 1200–6000 Ft

Guesthouse

Rengeteg panzió van, megéri olyat keresni, amit egy család üzemeltet. Mysore-ban találtam az egyik legjobbat. A család a földszinten lakott, az első és a második emeleti szobákban pedig külföldiek. Közös fürdőszoba és közös konyha tartozott minden emelethez. Ez utóbbi jóságát ecsetelni talán felesleges. Mindenki el tudja képzelni, milyen jó néha valami európai, otthoni kaját főzni.  Itt is tudsz másokkal ismerkedni, ráadásul, ha van tetőterasz, akkor úgyis ott fog esténként lógni mindenki. Mivel alkoholt nem lehet utcán fogyasztani, ezért jellemzően a guesthouse-okban megy az iszogatás. Laktam olyan körülmények között, ahol a folyosóról kellett bevinni a fürdőbe a vizet, és minden hajnalban kakasra ébredtem, mégis imádtam. 

A guesthouse-ok esetében (se) számíts európai lakberendezési megoldásokra, nem lesz esztétikai élményed, ne is tagadjuk. Ilyenekkel találkozhatsz: színes, mintás papír (!) felragasztva a falra faltakaró gyanánt, óriásposzter természeti képpel, poros tükör, tönkrement székek, nagymama bútora, mindenféle furán (pl. szigszalaggal) megjavított tárgyak, törött holmik, műanyag virág, csillogó vagy aranyozott képkeretek (szent ember, guru, hindu istenek képmásaival) és minimum egy darab plüssállat.

Átlagos szállás Mysore-ban (Fotó: airbnb)

Átlagos szállás Mysore-ban (Fotó: airbnb)

Tipp: Ha megtalálod a szállást a neten, ne foglald le, hanem keresd ki az elérhetőségét, hívd fel őket, és közvetlenül foglalj. A meghirdetett ár feléért megkapod a szobát.

Ár/éjszaka: 2000–5000 Ft

Hostelek

A legnagyobb tisztaságot a hostelekben tapasztaltam, kb. minden ugyanolyan, mint Európában.  Szóval lehet bátran hostelezni, sok előnye van. A legfőbb nyilván az, hogy nem leszel egyedül: lehet ismerkedni külföldiekkel és helyiekkel is. Hiszen hinduk dolgoznak a recepción, odavalósi arc a tour guide is, valamint egyre népszerűbb a belföldi turizmus is. Indiaiakkal haverkodni pedig a legjobb, amit tehetsz az utazásod során. Velem jó párszor előfordult, hogy hosteles barátságoknak köszönhetem a legpazarabb élményeimet, így találkozhattam sámánnal, élhettem egy családnál, vagy gyalogolhattam a Himalája eldugott, szent ösvényein.

A magam részéről tényként kezelem, hogy a hostelben történnek meg a hatalmas szerelembe esések. Nyilván nem reprezentatív felmérés eredménye, de minden harmadik külföldi lány összejön egy indiai fiúval (ennek pszichológiájáról talán egy másik cikkben mesélek nektek.) Az országhatárokat nem ismerő romantika legtöbbször sírásba fullad, de mindenképpen egy érdekes tapasztalat, ha még alaposabban meg szeretnéd ismerni a „hagyományokat”.  

Sok hostelnél meg tudod nézni, hogy milyen nemzetiségek tartózkodnak aktuálisan ott. Válaszd azt, ahol sok a hindu. Egy dologgal azért számolj: az indaiak rettentően hangosak, és a kulturális különbségekből adódóan elég sokszor megesik, hogy hajnalban felkapcsolják a villanyt, vagy a szobában beszélgetnek (éjszaka) órákig telefonon. Az, hogy más alszik, őket cseppet nem zavarja. 

Nekem a legfőbb problémám a légkondizás. Ez az indiai hostelek sajátsága. A meleg miatt – legyen az akár 28 fok – folyamatosan csúcsra járatják. Ha nincs hálózsákod, akkor érdemes olyan helyet választani, ahol takarót is adnak. Ezt nem árt előre megkérdezni, mivel általában csak két lepedőt és egy párnát kapsz. Persze a légkondizást elkerülheted, ha non-AC-s szobát választasz, ahol ventilátorok hűtik a levegőt. Ezzel általában az a baj, hogy tele van velük pakolva a szoba, és olyan érzés, mintha egy járó traktormotor mellett próbálnál elaludni.

Ár/éjszaka: 2000–5000 Ft

Családi ház

Ha falun jársz valami különös oknál fogva (én esküvő miatt), akkor leginkább családnál találhatsz szállást. Rendetlenségre és lekaparhatatlan piszokra számíthatsz, valamint arra, hogy a feleség körbeturnézza veled a falut: minden házba be kell köszönnöd, enned egy kicsit, és öt mondatban elmesélni az élettörténetedet.  

Mondom a feltűnő különbségeket lakberendezés és életvitel szempontjából. Nincs polc: mi nem értjük, miért nincs, ők pedig azt, hogy minek. Konyhaasztallal se találkoztam vidéken: földön evés vagy ágyon evés dívik. Van egy könnyű szerkezetű, műanyag fonattal készített ágyféleségük, amin kiválóan lehet étkezni, és ami arra is jó, hogy rokonlátogatás esetén azon üljön, feküdjön, egyen mindenki. Szó szerint mindenki.

Privát szférájuk mondhatni nincs, és nem is hiányzik nekik. Egy négytagú családnál voltam, akik háromszobás házban éltek, nyolc ággyal berendezve (szobákban, étkezőben, folyosón), de senkinek nem volt sajátja. A szokás náluk az, hogy mindenki ott alszik, ahol épp elfáradt.

Lakásbelső a rajasthani Dhudalyban (Fotó: Tim Graham/Getty Images)

Lakásbelső a rajasthani Dhudalyban (Fotó: Tim Graham/Getty Images)

Ami biztosan van: minden családnál egy kis szentély (kép, szobor, gyertya, füstölő) az általuk imádott istenségnek állítva, és ha érdeklődsz, örömmel elmondják, hogyan imádkoznak, milyen szertartásból áll az otthoni istentisztelet.

Ár/éjszaka: 200–700 Ft

Hotel

Általában akkor kerestem hotelt, amikor magamra akartam zárni két napra egy ajtót, és chipsszel, kólával vágytam pihenni a tévé előtt. Persze itt a pénztárcádon múlik minden, találsz nyugati színvonalú hotelt, ahol szép tiszta a fal, ropogós az ágynemű, ráadásul a berendezés is szemet gyönyörködtető.  És természetesen találsz hihetetlenül olcsókat is, ahol büdös minden, és egy-két kisegér is vígan rohangál. Igazából minél olcsóbb, annál lerohadtabb. Hoteleket soha ne foglalj látatlanban; utánanézhetsz a többi utazó véleményének, de akkor is lutri, hogy hova érkezel majd. Jellemzően a hotelekben akarnak majd rád sózni mindent: túrát, vonatjegyet, ételt stb… Amin mindig meglepődöm: sokan nem mernek szobát váltani. Ha egy éjszaka után úgy érzed, nem jó, ahová bepattintottad magad (mert hangos vagy nem tiszta vagy nincs meleg víz), ballagj le a recepcióra, és kérj szobacserét. Új-Delhiben egy hotelben öt szobát néztem meg…

Tipikus újdelhi hotel az egyik bazárban (Fotó: tripadvisor)

Tipikus újdelhi hotel az egyik bazárban (Fotó: tripadvisor)

Ár/éjszaka: 2000–25 000 Ft (határ a csillagos ég…, normális hotel kb. 3000 Ft)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top