Otthon

Nem tudsz betelni a friss fűszernövényekkel? Van egy jó hírünk

Nem tudsz betelni a friss fűszerek ízével és illatával? Van egy jó hírünk: a nyári hónapok kiválóan alkalmasak a fűszernövények szaporítására.

„Nem kell mást tennünk, csak néhány kb. 10 centis friss, egészséges hajtást lenyesnünk a számtalan szépen burjánzó fűszernövényünk közül. Ezzel ráadásul csak további hajtások növesztésére serkentjük őket, amitől szép dúsak lesznek. Ezeket szabadítsuk meg az alsó leveleiktől, majd egy szép tiszta metszéssel vágjuk el őket egy alsó levélnódusz alatt” – mondja McMenemy Márk, aki így folytatja:

„Töltsünk meg egy cserepet laza, tápanyagban dús virágfölddel (50 % palántaföld, 50% folyami homok). Ezután az előkészített szárak végét mártsuk gyökereztető hormonba, ezzel serkentve a gyors és biztos gyökeresedést, majd 1,5-2 cm mélyen szúrjuk a földbe őket. Cserepenként legalább 6-7 darabot, hogy biztosan legyen elég.

Természetesen nagyon fontos, hogy ezek után a földjük soha ne száradjon ki, hisz a friss hajtások gyökérzet hiányában szinte azonnal elpusztulnak. Ezt elkerülendő, érdemes a cserepekre lefelé fordított befőttes üveget helyezni… és persze gyakran locsolni. Lehetőleg finom permetezővel” – tanácsolja a szakember.

Ha mindent jól csináltunk, a dugványok 7-8 hét alatt meggyökeresednek, és kiültethetjük őket. Bár ha egészen biztosra akarunk menni, akkor először csak egy külön cserépbe ültetjük, és csak azután a szabadba.
Könnyen szaporítható fűszernövények: rozmaring, levendula, zsálya és kakukkfű.

Még több hasznos tipp, kerti tanács a kert.tv oldalán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top