Otthon

A magyar nevelőszülő helyett holland házaspárnak adták örökbe a ceglédi testvérpárt

Pedig Mária többször is kérvényezte, hadd fogadja őket örökbe.

Az 56 éves Gyuráné Pintér Mária hosszú éveken keresztül hivatásos nevelőszülőként dolgozott. A közelmúltban azonban olyan rossz élmény érte, hogy úgy döntött, felmond a gyámhivatalnál: holland nevelőszülőnél helyeztek el ugyanis két általa nevelt gyereket, akiket ő is megpróbált örökbe fogadni, és akikkel vér szerinti édesanyjuk is tartotta a kapcsolatot – számolt be a Blikk.

Mária 2011 óta dolgozott nevelőszülőként, ötszobás házát is ennek megfelelően alakította át. A gyámhivatal egymás után küldte hozzá a kisebb és nagyobb gyermekeket, köztük 2015-ben az akkor ötéves Renátát és az újszülött Zolikát. A gyerekek azonnal Mária szívéhez nőttek. Még vér szerinti édesanyjukkal is felvette a kapcsolatot, aki így megmaradhatott a gyerekek életében. Az anya Győrből Ceglédre költözött azért, hogy minél többet lehessen velük.

A gyámhivatal 2017 elején nyilvánította örökbe fogadhatónak a gyerekeket. Mária többször is kérvényezte a Pest Megyei Kormányhivatal gyámügyi osztályán, hogy örökbe fogadhassa a két gyereket, ott azonban korára hivatkozva elutasították. Ezután Mária 33 éves fia kezdett nevelőszülői tanfolyamot, hogy ő fogadhassa őket örökbe. Ekkor azonban egy holland házaspár is jelentkezett értük.

Arról volt szó, hogy még semmi sincs eldöntve, és vigyem el a gyerekeket egy ismerkedő találkozásra. Együttműködtem. Amikor a gyerekek meghallották, hogy miről van szó, sírtak, hogy nem akarnak elmenni tőlem. Az édesanyjuk is kétségbeesett, hiszen így vele sem tudják a kapcsolatot tartani. Aznap azt mondták, visszamehetek értük kora délután, de csak az üres szoba fogadott és a döntés: azonnali hatállyal a holland házaspárnál helyezték el őket. El se tudtam búcsúzni tőlük. Ők érzékeny gyerekek, nem pedig tárgyak! Másnap felmondtam a gyámhivatalnál, és elhatároztam: küzdeni fogok a két kicsiért

– nyilatkozta Mária a Blikknek.

Mária ügyvédje szerint legalábbis problematikus, hogy elmaradtak a külföldre történő örökbeadás kötelező lépései. Elmondása szerint a gyerekeket úgy emelték ki, mintha veszélyben lettek volna Máriánál, holott ő hivatásos nevelőszülő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top