Otthon

Ezeket sose felejtsd el kitakarítani a konyhában!

A konyha a lakás legforgalmasabb helye, ezért több takarításra is szorul.

Mivel sok időt töltünk a konyhában, itt főzünk és étkezünk is, fontos a hely rendszeres tisztán tartása, hiszen nagyon könnyen fel tudnak halmozódni a baktériumok és más allergének. Azonban gyakran elfelejtünk bizonyos részeket kitakarítani, csak a legszükségesebb tisztításokat végezzük el. Fájó kijelenteni, de ez nagy hiba. A következő pontokat sosem szabadna kikerülni a konyhában, ha takarításról van szó.

Munkalpultok

Napi szinten érünk hozzájuk, dolgozunk rajtuk, így nem csoda, hogy ezekre kerül a legtöbb mocsok. Gondold át. Minden ételt itt készítesz el, majd eszel meg, de közben idepakolod esetleg a lakáskulcsodat, a mobilodat és olyan dolgokat, amiknek nagyon nem ott lenne a helyük. Hetente legalább kétszer érdemes alaposan áttörölni a felületet kímélő tisztítószerrel.

Mosogató

Itt mosogatunk el minden szennyes edényt. Közben persze elkerülhetetlen, hogy az ételmaradékok is beleesnek a mosogatóba, ráadásul még ugyanazzal a szivaccsal is töröljük át, mint amivel az edényeket. Nem a legjobb megoldás. Használj külön szivacsot a mosogatáshoz, és egy másikat a tisztításhoz. Ne feledkezz meg arról, hogy ezeket hetente, kéthetente érdemes lecserélni. 

Hűtő

Kényes feladat, hiszen itt tároljuk az ételeket, ezért mindenképpen tisztán kellene tartani a fiókokat és az egész berendezést. Ügyelj arra, hogy a régi, romlott élelmiszereket ne hagyd bent rohadni, hanem dobd ki, ha már tényleg nem menthetők, mert rengeteg baktériumot hagynak maguk után. Emellett fontos, hogy a húsokat, a tejtermékeket és a gyümölcsöket külön-külön tárold, valamint mosogatószeres meleg vízzel töröld át az összes fiókot hetente.

Fogantyúk, villanykapcsolók és kilincsek

Mikor volt az utolsó alkalom, hogy megtisztítottad ezeket a dolgokat? Na, ugye! Sokan elfelejtik őket, pedig ezek aztán a legnagyobb baktériumhordozók, hiszen összevissza fogdossuk őket. A leggyorsabb megoldás, ha fertőtlenítő kendővel áttörlöd őket néhány naponta.

Kávéfőző

Erről is hajlamosak vagyunk megfeledkezni. 2 csésze ecettel és 1 csésze vízzel gyönyörű tisztává tudod varázsolni a belsejét, ráadásul az esetleges vízkőnek is búcsút mondhatsz! 

Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top