Otthon

Megtalálták a bombát a Dunában, de kedden már biztosan nem emelik ki

Valószínűleg csak csütörtökön kerül sor erre.

Ahogyan azt korábban mi is megírtuk, hétfőn este robbanótestet találtak a Dunában az Erzsébet-hídnál, emiatt kedden délelőtt óriási lezárások voltak a belvárosban.

A munkálatok azonban még nem fejeződtek be: Markovics Zita, a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs vezetője az InforRádióban azt mondta, a tűzszerészek szerdán a beazonosítás után döntenek majd a kiemelés módjáról és annak idejéről, és előreláthatólag csütörtökön folytatják a munkát. Az esetleges további útlezárásokról, forgalomkorlátozásokról a későbbiekben adnak majd részletes tájékoztatást.

A Duna mélyén fekvő robbanószerkezet a feltételezések szerint egy 100 kilogrammos második világháborús szovjet légibomba. A bombát egy civil búvárcsoport tagjai fedezték fel, akik egy korábbi balesetnél segédkeztek. A búvárok feljegyezték a GPS-koordinátákat, a hatóságok mégis nehezen találták meg a robbanószerkezetet, mivel az érintett szakaszon a Duna mélysége kétszerese az átlagosnak, a folyó sodrása erős, a látótávolság pedig a nullával egyenlő, vagyis a búvárok csak tapintással voltak képesek tájékozódni. 

Fotó: Lakatos Péter, MTI

Fotó: Lakatos Péter, MTI

Fotó: Lakatos Péter, MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top