Otthon

Futóbicikli, lábbal hajtós nyuszi, műanyag kismotor, roller – így tárold a gyerek járgányait

Már te sem tudod számon tartani mennyi járgánya is van az egy, kettő, esetleg három csemetédnek? Ennél nagyobb problémát már csak a tárolásuk okoz? Pont erre szeretnénk most ötleteket adni!

Nekem két gyerekem van, ami a kis korkülönbség miatt azt jelenti, hogy szinte minden járgányból kettőt tartunk, sőt van, amiből hármat. Így a bejárati ajtót eltorlaszolják a kismotorok, futóbringák, rollerek és a gördeszkák is. A tárolásuk nagyobb problémát jelentett, amíg egy budapesti kis lakásban éltünk, hiszen a csöpp előszobában kellett helyet találni akkor még csak az egyik gyerek járműveinek és a mi gördeszkáinknak. A gördeszkákat akkor egy falra szerelhető konyhai tárolórúddal oldottam meg: azt fúrtuk fel, arra akasztottuk a deszkákat, elé pedig a kismotor és a futóbicikli került.

Mióta kertes házban lakunk, a kérdés kicsit egyszerűsödött, de garázs híján még mindig sok jármű az előszobában köt ki, hiszen a rendszeres eső nem tenne jót nekik. Míg a műanyag motor jól bírja az időjárás strapáját, addig a fém alkatrészekkel rendelkező futóbringán és rolleren bizony előbb-utóbb meglátszik a nyoma. Ahogyan a képes ötletparádé is mutatja, rengeteg módszer van a járgányok tárolására: készíthetünk fedett garázst, ha van erre hely a kertben, de akár fali tárolót is csinálhatunk, amit akár az előszobában, akár a garázsban is felszerelhetünk. Én a pillekönnyű motort a legtöbbször a Pocket Trailer kismotor és futóbringa hordozónknál fogva akasztom fel az előszobai fogasra. Így biztosan nem esek keresztül rajta.

gyerek, otthon, tarolas

 

Nézzük, mit kínálnak az üzletek, milyen járgányokat hogyan tároljunk?

Szerintem nincs rosszabb a kétkerekű rollereknél, hiszen speciális támasztó híján azok sosem állnak meg, folyton felborulnak. Szerencse, hogy ma már speciális dokkolót is vásárolhatunk hozzájuk. Az Ikea egyik újdonsága a gördeszkatárolóként is használható cipőtartó. Bár az ára kicsit borsos, de abban a családban, ahol sokan gördeszkáznak (akár anya meg apa is), jól jön egy ilyen speciális polc.

gyerek, jargany

 

1. Roller, Emag 30.900 forint
2. Bringaakasztó kampó, Decathlon 1.490 forint
3. Kismotor, Játéknet 3.299 forint
4. Gördeszkatartó, Ikea 19.990 forint
5. Gördeszka, Nsportline 5.900 forint
6. Futóbringa, Tanulóbicikli 9.990 forint
7. Rollertartó, Decathlon 1.490 forint
8. Kismotor- és futóbringa-hordozó, Pocket Trailer 2.700 forint

A járgányokon túl: 3 tuti tipp, hogyan legyünk úrrá a káoszon a gyerekszobában

1. Selejtezz!

Bármiféle takarítás és rendszerezés előtt selejtezzünk! Nézzük át a játékokat: mivel játszanak, mit untak meg? Mely játékokat nőtték ki? Én a megunt, kinőtt játékokat szortíroztam, és a helyi családsegítőbe vittem el. A selejtezés a játékok mellett terjedjen ki a ruhásszekrényre is, hiszen itt is hatalmas mennyiségű, feleslegessé vált cucc képes felhalmozódni. Válogassuk szét a ruhákat aszerint, mi a lyukas, selejtes, mi az, amire nincs szükségünk, mehet adománynak, vagy esetleg mi az, amit családon belül tovább tudunk adni. Sokkal könnyebb rendet tartani, ha kevesebb a cucc, és a játék is felszabadultabb, ha nem nyomnak agyon a tárgyak.

2. Rendszerezz!

A következő feladat, hogy a megmaradt tárgyakat a lehető legpraktikusabban rendszerezzük. Közben persze mehet a portörlés is! Nálunk közös szobában lakik a lányunk és a fiunk, így a legfontosabb rendszerezési mód, hogy melyik kinek a játéka. A második pedig, hogy melyik milyen játék, tehát a típus szerinti csoportosítás.

3. Rejtsd el, vagy dekorálj vele!

A harmadik lépés, hogy a töméntelen mennyiségű játékot rejtsük el, vagy éppen ezzel ellentétesen, tegyük olyan látványos helyre, ahol a szoba dekorációjaként is szolgálhat. Mondok egy példát! A sok legót eldughatjuk egy szerszámosládába rendszerezve az ágy alá, vagy éppen a plüssöket az ajtó háta mögé, egy fakkos cipőtárolóba, de tehetjük a matchboxokat olyan látványos helyre, mint egy falra fúrt mágneses tároló, vagy a dinoszauruszokat keskeny, könyveknek kialakított polcokra. Használjunk többfunkciós bútorokat, például tárolópadot, amely nemcsak sok cuccot képes elnyelni, de a gyerekek ücsöröghetnek is rajta.

gyerekszoba, tarolas

 

1. Szerszámos láda: kitűnően alkalmas az olyan pici dolgok rendszerezésére, mint a legókockák. Praktiker, 6.999 forint
2. Fiókrendszerező tálca: a Barbie babák cipői és ruhái szépen, átláthatóan tárolhatóak egy kihúzható fiókban egy ilyen tálca segítségével. IKEA, 3.000 forint
3. Fali polc: ezzel a polccal könnyen megvalósítható a kisebb tárgyak, képek, festmények tárolása és a szoba dekorálása is egyszerre. IKEA, 4.990 forint
4. Láda: a gyerekek ráülhetnek, a belseje pedig sok plüssállatot vagy éppen babát képes elnyelni. Mamas & Papas, 49.990 forint
5. Polc: kisméretű polc a csecsebecsék jól látható, díszítő tárolásához. Jysk, 14.990 forint
6. Mágneses késtartó: a gyerekszobában a matchboxok tárolására lehet jó. IKEA, 2.990 forint
7. Textiltároló: a kisebb gyerekek játékait tárolhatjuk ilyen textilből készült kosarakban. Babyberry, 6.490 forint
8. Kiságy ágyneműtartóval: az ágyneműtartó sok játékot képes elrejteni. Nook furniture
9. Összehúzható tároló: ebben a tárolóban az a legjobb, hogy kiengedve játszószőnyeggé alakul, a játék végén pedig csak össze kell húznunk a száját, és el is pakoltunk mindent! Kidsdream, 11.990 forint
10. Papírzsák: A mintás, egyedi papírzsákok verhetetlenek, ha sok különböző dolgot kell elrejteni. Cucc, 2.000 forint

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top