Otthon

Permetezel a kiskertben? Ezekre figyelj!

Íme néhány fontos dolog McMenemy Márktól, amit érdemes megszívlelni, ha permeteztünk a kiskertben a szüret, betakarítás előtt.

„Szüleink mindig mondták, mikor gyerekek voltunk, hogy minden gyümölcsöt-zöldséget alaposan mossunk meg, mielőtt megennénk. Nem volt ez véletlen, hiszen a permetszerek maradéka sok termés viaszos külső rétegén megtapadhat, és veszélyes lehet az egészségre! Ezenfelül a vegyi anyagok fel is szívódnak, így még inkább fontos a permetezési előírások betartása” – hívja fel a figyelmet McMenemy Márk.

Permetezz körültekintően

1. Minden permetezés előtt gondosan olvassuk el azt is, mennyi az élelmezés-egészségügyi várakozási idő. A növényvédőszer-maradékok, illetve azok bomlástermékei kis mennyiségben megmaradhatnak a terményekben vagy azok felületén a betakarítást, szüretelést, illetve tárolást követően is.

2. Általában a kezelés és a zöldségek, gyümölcsök elfogyasztása között el kell telnie meghatározott időnek – amit élelmezés-egészségügyi várakozási időnek nevezünk –, amely alatt a szer mennyisége lecsökken az ártalmatlan szintre, így nem jelenthet kockázatot az egészségére. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a permetezés előtt olvassuk el a vegyszer leírását, és gondoljuk át, nem csúszik-e bele a termés érése az esetleges várakozási időbe, mert akkor nem lehet megenni az érett gyümölcsöket, ízletes zöldségeket! Ha már nincs elég idő kivárni a permetszer lebomlását, akkor inkább ne is használjuk.

3. A szermaradékok egy része mosással, hámozással teljesen eltávolítható, más szereknek a mennyisége csökkenthető így. Például a réz- és a kéntartalmú, valamint a kontakt szerek a növény lemosásával gyakorlatilag teljesen eltűnnek. Vannak viszont olyan szerek, amelyek maradéka nem a zöldség, gyümölcs felületén, hanem annak belsejében halmozódhat fel, vagyis a mosás, hámozás nem segít az eltávolításukban. Ezért kell megvárni azt, hogy lebomoljanak. Ettől függetlenül, az alapos mosás, áztatás – és nem csak a felületi öblítés – mindig ajánlott!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top