Otthon

Szeretnél saját citromfát? Ez a módszer tuti siker

Egy limonádé mindig remek, főleg ha saját citromból készítjük! De megéri-e nálunk a citromfával próbálkozni, és ha igen, melyik módszer hozhat sikert? Erre kerestük a választ McMenemy Márkkal.

A citrom származása

A citrom megszokott látvány a szupermarketekben és zöldségesboltokban, holott egy igen titokzatos növény. Nem ismert pontosan, hogy honnan származik. A legvalószínűbb, hogy Burma és India határvidékéről. Ázsiában főleg fertőtlenítő hatása miatt volt ismert, többféle méreg ellenszereként alkalmazták. Európába a rómaiak révén érkezett meg az első században. Az egyik első ültetvény, legalábbis amelyről feljegyzések maradtak fenn, Genovában épült, a 15. században. A citrom egyike azon növényeknek, amelyeket az óvilág ismertetett meg az új világgal, Kolumbusz kereskedelmi küldöttsége ugyanis citromot vitt Amerikába, mivel úgy gondolták, helyesen, hogy a klíma kedvező lesz a növény számára. A legnagyobb amerikai ültetvények napjainkban Kaliforniában és Floridában találhatók.

Sokoldalú felhasználása

Gasztronómiában képviselt szerepe ismert, de nem csak a konyhában hasznos növény. Tudósok megállapították, hogy illóolaja nincs hatással az immunrendszerünkre, de kiváló hangulatjavító. A vegyiparban is hasznosítják savas hatása miatt. Érdekesség, hogy a citrom elemként is funkcionál: elektródákkal összekötve képes működtetni egy digitális karórát.
A világ legnagyobb citromtermesztője India, őt követi Mexikó, Argentína és Brazília.

Ültetés, szaporítás

Ha kertészetben vásárolunk például citromfát, akkor az első dolgunk azután, hogy becsuktuk magunk mögött a bejárati ajtót, az legyen, hogy átültetjük a növényt. Ennek a növénynek az esetében nagyon fontos a jó földkeverék! Íme a földkoktél receptje:

Öt egység föld
Öt egység trágya
Egy egység folyami homok
Egy egység perlit
Egy egység kókuszrost

citrom, citromfaÍgy egy nagyon laza, tápanyagban gazdag és jó vízáteresztő képességű földet kapunk, amit nagyon szeretnek a citrusfélék. Ha nincs kedvünk földkoktélt keverni, akkor természetesen vehetünk citromfáknak készített, előre csomagolt földkeveréket is.

„A drénréteg itt is alap, de még fontosabb, hogy a gyökérnyaki rész kissé magasabban legyen, mint a cserép. Ez a rész ugyanis könnyen be tud rohadni, de ha magasabban áll, akkor ez a veszély nem fenyeget, mert a víz nem tud megállni körülötte.
A kertészetekben rendszerint oltványokat és dugványokat lehet vásárolni, természetesen mindkettő hoz termést.
Magról is megpróbálkozhatunk ültetéssel, de hatalmas szerencse és jókora türelem kell hozzá. A magok nagy része ugyanis terméketlen, és ha ki is hajt a növény, nagyjából tíz év, mire termést hoz. Jobban járunk tehát, ha dugványról szaporítunk, gyorsabb és biztonságosabb megoldás” – javasolja McMenemy Márk.

A citromfákat edényben neveljük erős széltől és naptól védett helyen, majd szeptember közepén rakjuk védett, zárt helyre, ahol 3-4 °C-os hőmérsékleten, minimális öntözéssel szépen telelnek. Tavasszal a fagyok után újra kirakhatjuk nyári helyükre. A fiatal növényeket az első években az új hajtások visszacsípésével alakítani kell. A következő években már csak ritkításokat végezzünk a koronákon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top