Otthon

GPS-es nyakörvet kapott a szabadon engedett medve

Így figyelik, hogy lakott terület közelébe megy-e, illetve visszafordul-e Magyarország felé.

Szerda éjszaka, öt nappal azután, hogy elfogták, a szlovák-magyar határnál engedték szabadon a hetekig Magyarországon kóborló, valóságos sztárrá vált medvét. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága akkor azt írta, a nemzeti parkok szakemberei a következő időszakban figyelik majd a medve mozgását, és ha újból lakott települések közelébe kerülne, azonnal közbelépnek.

A medvét jelenleg egy GPS nyomkövetős nyakörvvel figyelik, ami bizonyos időközönként jelt ad a medve pozíciójáról – tudta meg a Bors.

Meg van adva egy e-mail cím vagy egy weboldal, ahová az adott műholdas jeladó eljuttatja az adatokat. A szakértők az adatokból képesek térképes megjelenést készíteni, noha előfordul, hogy a sűrű növényzet miatt nem tud jelet küldeni az adó

– árulta el a lapnak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület kommunikációs vezetője. Elmondása szerint azért sem kell aggódni, hogy a medve leveszi magáról a nyakörvet, arra pedig külön ügyelnek, hogy az állat számára a lehető „legkényelmesebb” legyen az eszköz.

A szerkezet egy műanyag testbe összeforrasztott vízálló egység, amiben van egy akkumulátor, s ez bizonyos ideig ellátja árammal az adót. Nem véletlen, hogy ezeket az adókat időnként le kell venni a viselőjükről. Olyankor megint elaltatják az állatot, úgy cserélik. Természetesen ez az állatnak nem rossz, ha az lenne, nem használnánk. Meg van szabva, hogy a nyakörv súlya az állat teljes testtömegéhez képest mekkora lehet

– mondta a szakember.

Szin János medveszakértő szerint annak is megvan az esélye, hogy a medve újra Magyarország felé veszi az irányt, ezért is lehet fontos a nyomkövető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top