nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Otthon
Borulékony bébikompokat, ujjtörő etetőszékeket hívtak vissza

Borulékony bébikompokat, ujjtörő etetőszékeket hívtak vissza

Bicikliket, etetőszékeket és bébikompokat hívott vissza a frissen alakult Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Közel száz terméket vizsgált meg egy átfogó ellenőrzés alatt az ITM: akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában etetőszékeket, bébikompokat, lábbal hajtható kismotorokat, játék rollereket, játszószőnyegeket és plüssjátékokat teszteltek. Az eredmény elszomorító: a fogyasztóvédelmi hatóság 38 terméket kivont a forgalomból, húszat pedig a vásárlóktól is visszahívtak.

A most megvizsgált tíz etetőszékből három, a nyolc bébikompból kettő nem teljesítette az előírt követelményeket. A játékok esetében az öt tricikliből négy, a tíz játék rollerből hat, a huszonöt lábbal hajtható kismotorból öt, a húsz játszószőnyegből öt, a húsz plüssjátékból pedig tizenhárom esetében talált a labor kockázatot.

A termékek esetleges kockázatait – mint például a felborulás lehetősége vagy a leszakadó részek miatti fulladásveszély – kizárólag laboratóriumi vizsgálatokkal lehet megállapítani, a vásárló erről előzetesen nem tud érdemben tájékozódni.

Etetőszék rendeltetésszerű használat közben (illusztráció) – MTI Fotó: Balázs Attila

A vizsgált etetőszékek esetében egyrészt a stabilitás nem bizonyult megfelelőnek, fennállt a felborulás veszélye. Másrészt a termékek szerkezeti felépítésében is találtak balesetveszélyes elemeket: a nem megfelelő méretű lyukak, rések, nyílások sérülést, ujjtörést okozhatnak. A játék járművek ellenőrzése során főként a termékek stabilitását, a kormányszerkezetek kialakítását, a kormánycsövek szilárdságát, a kerekek méretét, a hegyes, éles elemeket, szerkezeti kialakításokat kifogásolták. A játszószőnyegek és plüssjátékok esetében a leszakítható kisméretű alkatrészek okozta fulladásveszély miatt vontak ki több terméket is a forgalomból. A veszélyesnek bizonyult típusok tételes listája a kormányzati honlapon elérhető.

A vizsgálaton megbukott termékek a gyermekek biztonsága érdekében lekerültek az üzletek polcairól. A járási hivatalok intézkedtek a 38 nem megfelelő termék forgalomból történő kivonásáról, 20 termék esetében pedig a vásárlóktól történő visszahívásról.

NFH

Megosztás Facebookon