Otthon

Megmenekült Penka, a Szerbiába átcsatangolt uniós tehén

Kegyelmet kapott Penka, az unió külső határát papírok nélkül átlépő bolgár tehén. Még a héten hazatérhet.

Kegyelmet kapott Penka (Habocska), a bolgár tehén, amelyet le akartak ölni, mert dokumentumok nélkül lépte át az Európai Unió külső határát. A nemzetközi felháborodást követően a bolgár hatóságok úgy döntöttek, megkímélik életét.

Penka kalandjáról mi is beszámoltunk. Ő az a világjáró tehén, ami május 12-én a bulgáriai Mazaracsevo nevű településről átsétált a szomszédos Szerbia területére, ahol több mint két hetet töltött. Amikor az egészségét igazoló dokumentumok nélkül visszakerült, a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy le kell ölni, mert megsértette az élőállatok Európai Unióba történő behozatalára vonatkozó irányelveket.

A szarvasmarha megmentésére tulajdonosa, Ivan Haralampiev tíz napja televíziós felhívást tett közzé. Penka ügye ezt követően nagy nemzetközi tiltakozási hullámot keltett a közösségi médiában, különösen Nagy-Britanniában, ahol az euroszkeptikus aktivisták és kiadványok a brüsszeli bürokrácia áldozataként állították be. 

Az állatok jogaiért síkra szálló aktivisták, köztük Sir Paul McCartney, a Beatles egykori basszusgitárosa és dalszerzője, petícióban kérték Bulgáriától, hogy mentse meg az ötéves jószág életét. Több mint 30 ezren írták alá az internetes kérvényt.

A Bolgár Élelmiszerbiztonsági Ügynökség beleegyezett abba, hogy felülvizsgálja Penka ügyét. A laboratóriumi vizsgálatok alapján orvosi igazolást kapott arról, hogy egészséges, ezért nem fogják leölni, és „várhatóan a hét végéig visszakerülhet a Mazaracsevo településen lévő korábbi otthonába” – közölte a hatóság hétfőn.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top