Otthon

2018 legnagyobb trendjei, melyekkel újra divatossá teheted a kéglit

Lakástrendek jönnek-mennek az évek során, hol a skandináv stílus egyszerűsége, míg máskor a színes, keleti mintázatok az igazán menők. És habár ízlés kérdése is a dolog, azért bizonyos sémák megfigyelhetők évről évre. Lássuk 2018 legnagyobb trendjeit, melyekkel újra divatossá teheted a kéglit!

1. Kézműves cuccok

Jó hír az örök gyűjtögetőknek, hogy most bizony elő lehet bányászni a 30 évvel ezelőtt kiselejtezett rattanfoteleket, mert bizony újra trendik lettek a kézműves, természetes anyagokból gyártott bútorok. De újra kibújhatnak a szőttesek és fonott dolgok a garázsból, pincéből, és érdemes leporolni a 12 évesen megszerzett makramétudást is, mert a különböző anyagok, egyszerű, mégis bohókás fonások igazán divatossá teszik idén a lakást. Igen, ez azt jelenti, hogy újra menő az a fonott lámpabúra, amely a ’80-as években minden háztartásban megtalálható volt. Érdemes a nyaralóból visszahozni.

lakasdekor, trend

lakasdekor, trend

 

lakasdekor, trend

2. Trópusi hangulat

Már tavaly is igazán menőnek számított, népszerűségéből idén sem veszített a trópusi őrület, újra itt a könnyezőpálma-vonal! A tavalyihoz képest annyit változott a trend, hogy már ne egy karneváli hangulatú szobát próbálj berendezni, inkább egy esőerdő ihletésű mintázatban próbálj gondolkodni. Buja, energiadús és méregzöld – az idei trendi lakás három legfőbb ismérvei ezek, a legjobb, ha mindenhol a természetközei motívumok, például a levélnyomatok, túlméretezett rovarok, a szafari vadállatai és az egzotikus madarak dominálnak, legyen szó a fürdőszobáról, a nappaliról vagy az étkészletről.

lakastrend

lakastrend

lakastrend

lakastrend

3. Márvány

Az idén már nem csupán a konyhapulton nézik jó szemmel a márványos mintákat. Divatosak lettek a márvány ihlette textilek is, például ágyneműhuzatok, párnahuzatok, ágytakarók. Bevállalósabbaknak ajánljuk a márványos mintájú tapétát és lámpabúrákat.

lakberendezes, trend

4. Rojtok

Te jó ég, mennyit kellett várni, hogy a hippirojtok visszatérjenek a trendi elemek közé! A Hair musical összes rajongójának büszkén üzenjük, hogy srácok, eljött a mi időnk! Bármit el lehet látni mókás kis rojtokkal, készülhet lámpabúra, párnaszegély és igen, akár a szekrények fogantyúit is újfent – hogy úgy mondjam – rojtosíthatjuk nyugodtan. Bár hozzá kell tenni, hogy ez a trend még nem igazán terjedt el, de ami késik, nem múlik, és mint tudjuk, az az igazán divatos, aki a trend előtt jár egy lépéssel!

lakastrend

lakásberendezes5. Botanikus lenyomatok

A természetes vonalon mozgunk tovább, bár igaz, hogy a virágos mintázat sosem megy ki igazán a divatból, a trendet az befolyásolja, hogy milyen színek és méretű lenyomatok jelennek meg a textíliákon. Idén a kisebb díszítőelemek vagy az elnagyolt, pasztellszínű, művészi vázlatfüzethez hasonlító mintázat lett a befutó.

lakber, trend

lakber, trend6. Fagyiszínek

Idén már a tavaszt sem kellett megvárniuk az igazán vagányoknak, mert egész évben hódítani látszik a pasztellszínek bátor használata. Ha a fagylaltszínekre hajazó palettából választod ki a falak vagy a bútorok színét, azzal 2018-ban biztosan nem lősz mellé. Ha igazán bátor vagy, a falakat akár különböző színűekre is festheted, például kettőt puncs, míg másik kettőt „rágógumi” vagy „hupikéktörpikék” fagyi színűre.

lakber, trendek7. Ombre

A nagy fodrászati bumm után az ombre, vagyis színátmenetes trendek már a lakásdekorban is feltűntek. Legyen szó akár szőnyegekről, párnákról, ágyneműről vagy festményekből, a világosból a sötétbe hajló színátmenet igazán teret hódít magának idén. Extrém bevállalósok még a falakat is díszíthetik akvarell stílusban, ami akár szuper DIY-projekt is lehet, de érdemes visszafogott, nem túl erős színeket választani az akcióhoz.

lakás, otthon, trend8. Csak csillogjon az a szőnyeg!

A legújabb szőnyegtrend, amit még mi is nehezen hiszünk el, a csillogó. Ezek az irizáló, vagyis a fény hatására a szivárvány színeiben játszó szőnyegek igazi új hullámos trendet képviselnek. No nem arra kell gondolni, hogy a padlószőnyeget teleszórják flitterrel, hanem visszafogott, pasztellszínű kárpitokat látnak el aprócska csillogó elemekkel. A világos rózsaszín, szürke vagy halványkék szőnyegek kifinomult csillogásához érdemes piszkos, fémes felületű bútorokat társítani a modern hatás érdekében és azért, hogy a giccs élménye még véletlenül se társuljon a lakáshoz.

lakas, trend

Tudjuk, lakásdekorban fontosak a trendek, a legfontosabb mégis az, hogy a benne élők kényelmesnek, ízlésesnek érezzék azt. Ne erőltesd bele magad egy trendi, de számodra egyáltalán nem otthonos lakásba, mindig az legyen a szemed előtt, hogy számodra és a veled élőknek mi lenne a leginkább élhető környezet.

(Fotók: idealhome.co.uk & housebeautiful.com/uk)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top