Otthon

Júniusi kert kisokos: a legfontosabb virágápolási teendők a hónapban

A virágoskert gondozása soha véget nem érő munka. Júniusban a következő tanácsokat érdemes követned egy egészséges, buja virágoskertért! McMenemy Márk mint mindig, most is segít!

Természetesen a gyomok nem válogatnak és a virágoskertekben is akad mit kihúzni, kikapálni júniusban. Ha növényeink tövét és az ágyásokat mulccsal takartuk, akkor most könnyebb dolgunk van, hiszen a gaz sokkal kevésbé csírázik a takarás alatt, ha pedig mégis előbújik, akkor a szára meggyengül, míg áthatol a mulcs rétegen, így könnyebben eltávolíthatóak.

  • A megszokott ápolási munkák mellett nekiláthatunk a kétnyáriak (árvácska, nefelejcs, százszorszép, vagy épp a törökszegfű) és a meleg igényesebb évelők (évelő sóvirág, fátyolvirág, és a primulák) magvetésének is.
  • A sokak által nagyon kedvelt rózsák első virágzási hulláma is lassan lecsengőben van. Ilyenkor fontos, hogy az elnyíló virágokat néhány leveles szárral együtt vágjuk vissza azért, hogy hamarosan újabb virágpompával örvendeztessenek meg bennünket.
  • A dísznövényeken is garázdálkodnak már a levéltetvek, viszont esetükben bármelyik eső és szélmentes napon permetezhetünk.
  • Az évelő ágyásokban is akad tennivaló, hiszen a korábban nyíló növények virágai ekkorra már többségében elszáradnak, ezeket vágjuk vissza, hogy a lombjukkal még erősíthessék a tövet, vagy esetleg ismét kivirágozzanak.
  • Itt az ideje a tavaszi hagymások felszedésének is, hiszen a levelek-szárak már elszáradtak, de még jelölik, hogy merre találjuk a hagymákat. A felszedett szaporító képletekről szedjük le a sarjhagymákat, tisztítsuk meg őket a földtől, száraz levelektől és papírzacskóban, hűvös helyen pihentessük őket őszig.

Még több praktika, hasznos tipp a kert.tv oldalán!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top