Otthon

Így alakult át 2 év alatt háromszor is a gyerekszoba

Amikor két különböző korú és nemű gyerek osztozik egyetlen szobán, akkor nem meglepő, hogy a kicsi első három évében folyton megújul a szoba. Bemutatom, beköltözésünkkor, hogyan nézett ki, és most hogyan fest, két átalakulás után. Hátha segít más szülőknek is, hogyan oldható meg egy szinte folyton változó élethelyzet. Én mindenkit csak bátorítok a gyerekszobák folyamatos igényre szabására, átrendezésére!

Közös háló a gyerekekkel

Mikor beköltöztünk a mostani albérletünkbe a kicsi éppen féléves volt, a nagy pedig majdnem négy. A lakás mérete pont ideális egy ilyen családnak, 94 négyzetméter. De azért vannak nehézségek: tetőtér, tehát kevés a függőleges falfelület, valamint összesen két szoba van, egy óriási nappali és egy szintén méretes háló. Mikor beköltöztünk a kicsit természetesen még bőszen szoptattam, így a gyerekszobában állítottuk fel a mi ágyunkként szolgáló matracot. A kicsi rácsos ágyban aludt közel hozzánk, a nagyobb pedig egy 140 centiméter hosszú gyerekheverőn. Így könnyebb volt átvészelni a gyakori éjjeli ébredéseket, és még a nagyobb is igényelte, hogy ott legyünk, hogy éjjel biztonságban tudja magát. Igazából kényelmesen elfértünk, ekkor a játék fő színtere napközben a nappali volt. Ennek pedig valójában két oka volt: a gyerekszobában hely sem lett volna játszani, én pedig a napi munka és háztartási teendők során sokkal jobban szemmel tudtam tartani a nappaliban a félévest.

gyerekszoba atalak-tas

1. Szőnyeg, H&M Home 39.990 forint
2. 140 centiméter széles matrac, Ikea 17.990 forint
3. 140 centiméteres gyerekheverő, Ikea 9.990 forint
4. Felhős rácsvédő, Babyberry 14.990 forint
5. Rácsoságy, Mamas & Papas 39.990 forint
6. Sötétkék ágyneműszett, H&M Home 9.990 forint

Anna 31 éves már kétgyerekes anyuka

Az első gyerekem születése előtt költöztünk egy két hálószobás házba. Gyönyörűen berendeztem a gyerekszobát: összhangban álló szőnyeg, ágynemű, édes ultrahangfotók a falon… Persze gyakorlatlan anya voltam, és nem tudtam, hogy a gyerekenek nem a kifogástalan enteriőr a vágya az első három hónapban, hanem anya közelsége. Amint megszületett persze, erre egyből rájöttem, így a gyerekszoba konkrétan egy teljes évig a lomos szoba szerepét töltötte be. Mivel a gyerekágy a nem túl nagy hálószobába került, ezért az összes felesleges, éppen nem szükséges holmit a gyerekszobában tároltuk. Volt hogy hónapokig nem is takarítottam ott, hiszen nem használtuk. Egy éves múlt már a gyerek, amikor a rácsos ágytól megszabadultunk, és először egy szivacson, de átköltöztettük a saját szobájába. Akkor persze egy csomó mindent át kellett rendezni ott, nagyfiúsabbra szabtam a dekorációt is.

Rácsos ágyból gyerek heverőre

Egy teljes évig aludtunk így, amikor is a kicsi (akkor már másfél évesen) szeretett volna egyedül befeküdni a (rácsos)ágyába, amikor elálmosodott, de nem tudott, mivel ennek a típusú kiságynak nem volt kiszerelhető egyetlen egy rúdja sem. Ez körülbelül egybeesett azzal, amikor a nagy (majdnem ötéves) már nem igazán fért el kényelmesen a gyerekheverőn. Adta hát magát a helyzet, hogy a kicsi kapja meg a heverőt, a nagy pedig kapjon egy 200 centiméter hosszú, egyszemélyes ágyat. Ez az átrendezés nem emésztett fel sok pénzt, hiszen csak a nagyobbnak kellett egy új ágyat vásárolnunk. A megörökölt heverő azért is volt praktikus a kicsinek, mert lehetett rá leesésgátlót szerelni, valamit nem volt magas sem, tehát könnyen fel- és le tudott róla mászni. Ekkor még mindig a gyerekszobában aludtunk, hiszen a kicsi még mindig aktívan szopizott. Az ágyak nagyobbra cserélése miatt még annyi hely sem maradt a hálóban, ezért a játékok továbbra is a nappalit borították el.

gyerekszoba1. Tároló, H&M Home 3.990 forint
2. Egyszemélyes ágy, Ikea 14.990 forint
3. Szőnyeg, H&M Home 17.990 forint
4. Gyerekágy, Nook Furniture

Petra 38 éves három gyerek anyukája

Egy pici házban élünk, a tetőtérben ugyan három szoba van, de mindegyik félszoba, nagyon picik. A nagyfiúnk már kiskamasz, neki jár a saját szoba, de amikor a kicsi megszületett, neki nem is akartunk egyből külön szobát. Egyrészt tudtuk, az éjjeli virrasztásokat könnyebb lesz egy szobában túlélni, a másik pedig, hogy akkoriban a férjem a harmadik szobát dolgozónak használta. Mikor kettő múlt a kisebbik fiunk, muszáj volt átrendeznünk a tereket. Mi átköltöztünk a hálóval a kicsit nagyobb dolgozóba, így egy pici íróasztal maradhatott a térben, a mi eredeti hálónkat meg megkapta a kisebbik fiunk. Most pedig várjuk a harmadik gyerkőcöt, így újra át kell formálnunk a tereket, a hálónkban ismét helyet kell keresni a kiságynak.

 

Hálóból gyerekszoba válik

Több, mint 31 hónap szoptatás után, két és félévesen a kicsi elhagyta a mellemet, megérett hát a szituáció egy újabb gyerekszoba átrendezésre. Pontosabban arra, hogy valóban gyerekszoba legyen a hálóból. A nagy méretű nappali megengedte, hogy elszeparált, térelválasztó bútorokkal létrehozzunk magunknak egy hálófülkét, így a háló, gyerekszobává válhatott.

A sok ferde fal miatt ki kellett találnunk, hogyan spórolunk helyet a gyerekszobában, hogyan teremtünk helyet a játékra. Mert bár a mi ágyunk kikerült a szobából, még így sem lett elég nagy a tér arra, hogy befogadja a nappaliból a hálófülkénk kialakítása miatt kiszoruló játékarzenált. Mivel a nagynak régi vágya volt egy emeletes ágy, amellett döntöttünk, főleg, hogy találtunk a szokásos magasságnál jóval alacsonyabb ágyat, amit mindkét gyereknek biztonságosnak ítéltünk. Az emeletes ággyal nyert hely tökéletes lett a játékra, befért a hintabirkától kezdve a babaházon át az indiánsátorig minden. Ez a variálás kicsit borsosabb volt, hiszen az ágykeret mellett még kellett vennünk egy matracot is, de a régi 200 centiméteres ágykeretet jó áron eladtuk, így körülbelül 30 ezert költöttünk a gyerekszoba megújulására. Hihetetlen, milyen hatással volt a gyerekekre egy saját önálló kuckó: azóta ki se lehet onnan robbantani őket, folyton bent játszanak vagy éppen az emeletes ágy tetején. Persze ehhez az is kellett, hogy a kicsi is megérjen arra, külön is tud tőlem, az anyukájától aludni.

gyerekszoba1. Zöld, mintás ágyneműhuzat, H&M Home 6.990 forint
2. Sátor, Siller baby and child 36.000 forint
3. Játéktároló, Cucc 1.500 forint
4. Gyümölcsös ágyneműhuzat, H&M Home 6.990 forint
5. Mintás szőnyeg, H&M Home 8.990 forint
6. Fém emeletes ágy, Ikea 34.990 forint

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top