Otthon

Több tucat szarvasbogár lepett el egy fát Hódmezővásárhelyen

Fotósorozat is készült a nem mindennapi látványról.

Nem mindennapi látványban lehet része annak, aki meglátogatja a hódmezővásárhelyi Zrínyi és Királyszék utca kereszteződésében található kiszáradt fát: a korhadt fatörzset ugyanis valósággal ellepték Európa legnagyobb bogarai, a szarvasbogarak – írja a Délmagyar.

A portálnak Koncz Tamás fotós egész sorozatot készített a szokatlan jelenségről. Elmondása szerint 35-40 darabot számolt össze a fán, holott a védett bogárból még egyetlenegyet is csak ritkán lehet látni.

A Délmagyar fotógalériájához kattints erre a linkre!

A szarvasbogarak egyébként azért telepedhettek le a korhadt fán, mert ilyen helyeken rakják le petéiket, és éppen most van itt a párzás ideje. A hímek május végén, június elején az esti órákban szoktak párt keresni maguknak, ha pedig egy nőstényre több hím is rátalál, akkor hatalmas szarvaikkal küzdenek meg a „kegyeiért”. A hímek a megtermékenyítés után június végéig, a nőstények augusztusig élnek. Érdekesség, hogy a kifejlett szarvasbogár egyáltalán nem eszik, csupán lárvakorában felhalmozott tartalékait éli fel. A lárvák nem kevesebb, mint 5 éven át fejlődnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top