Otthon

Kerti teendők fagyosszentek idején

A májusban garázdálkodó Fagyosszentekre jó odafigyelni, sok kárt tudnak okozni az elővigyázatlan kertészeknek, és bár az előrejelzések szerint hidegfront talán nem éri el az országot fagyosszentek idején, és éjszaka sem várható nulla fok alatti hőmérséklet, azért fő az óvatosság! Fogadjátok meg McMenemy Márk tanácsait!

Tavaszi hagymások, kétnyáriak

Az erős napsütésben a kétnyáriak (árvácska, gyöngyvirág, százszorszép) már javában ontják gyönyörű virágaikat, ugyanakkor a tavaszi hagymások lassan már elvirágoznak, sőt legtöbbjük a magtokok növesztésén fáradozik. Ahhoz, hogy jövőre szép tulipánjaink, nárciszaink, jácintjaink legyenek, ezeket a magtokokat le kell csípni a virágszárakról, mivel ezek növesztése a hagymákból is von el energiát. Ha eltávolítjuk ezeket, akkor viszont a levelek szépen visszaduzzasztják a hagymákat, amelyek közül a hibrideket néhány hét múlva fel is szedhetjük és szétszedhetjük.

teendok, kert

Egynyáriak, zöldségpalánták

Aki nem bíbelődik a kétnyáriakkal, már elkezdheti előkészíteni a terepet az egynyáriaknak, de arra vigyázzunk, hogy a tavaszi hagymások leveleit lehetőleg ne bántsuk, míg vissza nem száradnak. Az egynyáriak kiültetését is nagyban befolyásolhatja még a következő napok időjárása, így azt javasoljuk az óvatosabb kertészeknek, hogy még ne ültessék ki a palántákat, csak kezdjék el edzeni a kinti klímához őket, és csak akkor telepítsék ki, ha már biztosan látni, hogy nem lesz túl hideg a következő éjszakákon. Ugyanez vonatkozik a zöldségpalántákra is. Ha viszont valaki már kiültette azokat, és mégis félti a hidegtől, akkor éjszakára borítson rájuk egy-egy befőttesüveget, ez biztos védelmet nyújt.

Még több hasznos tipp és információ a kert.tv oldalán!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top