Otthon

Többéves bírságokat törölhet a NAV egy banális hiba miatt

Egy egyszerű eljárási hiba miatt hirtelen támadhatóvá váltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) lezárt határozatai, a banális hiba a folyamatban lévő ügyekre is hatással lehet.

Vállalkozások százezrei szerezhetik vissza elveszettnek hitt adóforintjaikat – hívja fel a figyelmet a 24.hu a Jalsovszky Ügyvédi Irodára hivatkozva. A lap szerint mindez egy banális eljárási hiba miatt lehetséges, ami nemcsak a folyamatban lévő ügyekre, hanem a már lezárt határozatokra is érvényes lehet.

A jogszabályok megengedik, hogy egy – akár adóhiányt megállapító – határozatot ne személyesen a hatóság vezetője írjon alá, hanem egy helyette eljáró „kiadmányozó”. A NAV belső szabályzata azt is lehetővé tette, hogy a kiadmányozó aláíráskor ne írja ki a nevét nyomtatott betűkkel – írja a 24.hu. Az eljárás viszont a bíróságok legújabb gyakorlata szerint egyértelműen szabálytalan és jogellenes. Ugyanis így nem lehet kideríteni, ki írta alá a határozatot, ezáltal azt sem, hogy az illetőnek volt-e joga aláírni. Az ügyvédi iroda szerint a bíróságok az utóbbi hónapokban ezen az alapon következetesen semmisítettek meg adóhatósági határozatokat.

Ahhoz, hogy egy ügyet újranyissanak, az kell, hogy az ítélet óta olyan új tény vagy körülmény jusson a pervesztes fél tudomására, amely már a per során is fennállt, de arról a pervesztes fél önhibáján kívül nem tudott, holott az rá nézve kedvezőbb ítéletet eredményezhetett volna. Az ügyvédi iroda szerint a NAV-val történt fiaskó pontosan ilyen eset.

Viszont az 5 éves elévülési idő miatt csak a 2013 utáni ügyeket lehet erre hivatkozva újranyitni, és akkor sem biztos, hogy az adóhatóság ne kötelezné adófizetésre a korábban elmarasztalt adózót.

Az ismételt adóhatósági határozat meghozatalának azonban akadályát jelentik az elévülésre vonatkozó szabályok. Az elévülési idő ugyanis telik, függetlenül attól, hogy egy határozat semmissége megállapításra kerül. Ezért – különösen egy régebbi adóhatósági eljárás tekintetében – könnyen elképzelhető, hogy az adóhatósági határozat meghozatalára nyitva álló elévülési határidő már letelt, azaz az adóhatóság többé nem hozhat az adózóra nézve hátrányos határozatot. Ebben az esetben az adózó véglegesen mentesülhet az adófizetési kötelezettsége alól – írja a 24.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top