Otthon

Piknikezz szemetelés nélkül!

A zero waste életmóddal nyáron sem szabad felhagyni. Ne csak a péksüteményt és a zöldségeket csomagoljuk a boltban textilzsákba, hanem piknikezéskor vagy egy strandolás alkalmával se feledkezzünk meg a szemétmennyiség csökkentéséről. Hogyan? Segítünk!

nlcCsomagolás!

A zero waste piknikre talán kicsit többet kell előre készülni, de ha már rutinná válik, akkor már semmi pluszenergiát és -időt nem igényel. Csomagoljunk tudatosan! A gyümölcsök, zöldségek megmosva, megpucolva kerüljenek egy lezárható edénybe. Már az is előrelépés, ha nem eldobható műanyag dobozt, hanem többször használatosat választunk, de még jobb, ha üveget. Lehet még fokozni, a legjobb választás ugyanis, ha az üvegnek nem műanyag, hanem bambusz a teteje.

A szendvicseket se alufóliába vagy papírszalvétába csomagoljuk, ma már számos mosható, textilből készült, de vízhatlan szendvicscsomagoló közül választhatunk. Ezek többnyire tépőzárral méretre állíthatóak, így sokféle nagyságú kifli, szendvics csomagolható velük. A pucolást nem igénylő zöldségeket és rágcsákat pedig csomagolhatjuk összehúzható szájú textilzsákokba. Az innivalót vigyük kulacsban, a legjobb, ha nem műanyagból, hanem üvegből készült.

Talán kicsit több cuccolással jár, és ugye minden kiürült tárolót haza is kell magunkkal hozni, tehát a cuccunk nem lesz kevesebb, de gondoljunk bele, ha a természet lágy ölén piknikezünk, ahol nincsen szemetes, akkor az eldobható csomagolásokat is haza kellene magunkkal vinnünk, ráadásul a piknikünk környezetterhelése is jóval nagyobb lenne.

Foglalj helyet!

Vigyünk magunkkal piknikplédet, de akár egy kinyitható nyugágyat is. Hogy még hangulatosabb legyen, dobjuk fel párnákkal a helyet. Mindez persze csak akkor működik, ha a kertben vagy a közelben telepedünk le a piknikhez.

Tálalás és étkezés

Ahogyan a csomagolásra, úgy a tálalásra sem árt nagy hangsúlyt fektetni, jól átgondolni, előre megtervezni: ne egyszer használatos műanyag tányérokat vásároljunk, vigyünk fából vagy könnyű bambuszból készült edényeket, vagy a gyerekek által használt, többször használatos műanyag tányérokat, tálakat. Ma már létezik a piacon fából készült evőeszköz is, nemrég egy hazai márka is előrukkolt bükkből és diófából készült késekkel, villákkal. Szalvétát se vigyünk, tegyünk a kosárba inkább egy-két konyharuhát, amiket aztán otthon kimoshatunk.

piknikezz, szemeteles1. Áttetsző zsák, Shamo bags, 1500 forint
2. Fa vágódeszka, H&M Home, 3490 forint
3. Fa nyugágy, Butlers, 16 900 forint
4. Variálható táska trópusi mintákkal, Lilla Sellei Bags, 16 500 forint
5. Fatál, H&M Home, 6990 forint
6. Pálmás párna, Butlers, 4490 forint
7. Üvegedény bambuszfedéllel, IKEA, 1290 forint
8. Üvegkulacs, Equa, 4490 forint
9. Diófa evőeszközkészlet, Shamo bags, 1900 forint/darab
10. Szendvicscsomagoló, Bock n’ roll – Korzsu, 2990 forint
11. Piknikpléd táskával, Babyberry, 9490 forint

Inspirációként lapozd végig galériánkat, és piknikre fel!

piknik, zero waste, szemeteles nelkul
Megnézem
Összes kép (24)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top