Otthon

Újra szexi az üvegtégla – képnézegető poszt

A régi alapanyag ma is lehet menő.

Az üvegtéglákról sokunknak a nyolcvanas évek végének fából vaskarika belsőépítészeti megoldásai juthatnak eszünkbe, azok a kellemetlen, elunt és divatjamúlt tervezési elgondolások, melyektől mára már mentesek vagyunk – legalábbis reméljük.

Ha azonban vetünk egy pillantást az üvegtégla sokoldalú felhasználhatóságára és a segítségével létrehozott elegáns enteriőrökre, lehetséges, hogy megváltozik a véleményünk, hiszen egy igen változatosan kihasználható anyagról beszélünk: míg a fényt átereszti, a kíváncsi tekintetnek megálljt parancsol.

Ráadásul, tegyük hozzá, nem kell feltétlenül a legújabb trendeket áttekintenünk, hogy inspiráló enteriőrökre bukkanjunk, amelyek kreatívan használják az üvegtéglát. Itt van például az 1927-es párizsi Maison de Verre (üvegház), amelyben a belső tér légiességéért felelős az üvegtégla.

Maison de Verre, Párizs, tervezte Peter Charou és Bernard Bijvoet (1927) Fotó: Pinterest.

A 2001-ben átadott, Renzo Piano által tervezett tokiói Hermés-ház azt mutatja be, hogy az áttetsző anyag nagy léptékű használata is hozhat innovatív megoldásokat. 

Maison Hermés. Fotó: Pinterest.

Vagy itt egy nagyon friss példa, a 2013-ban átadott pekingi Hotel Conrad, ahol az üvegtégla klasszikus térelválasztó funkciót tölt be, ugyanakkor dekorációként is megállja a helyét.

Hotel Conrad, Peking. Fotó: Pinterest

Az üvegtégla azonban nemcsak ekkora léptékű épületekben állja meg a helyét, sőt, egyre inkább úgy tűnik, hogy számos stílusban és még több helyiségben sikerrel felhasználható.

A fürdőszoba például kézenfekvő terep az alkalmazására, és ez a barcelonai helyiség azt is remekül szemlélteti, hogy milyen jól passzol a nyers, indusztriális stílushoz:

Fotó: Pinterest.

Egy letisztult enteriőrben hasonlóan izgalmas hatást kelt. 

Fotó: Pinterest.

Az alábbi esetben a modern designer bútordarabokkal és geometrikus mintákkal párosítva retró, ám dinamikus összképet ad.

Fotó: Pinterest.

A legjobban azonban talán olyan minimalista közegekben érvényesül, mint Jun Murata építész üvegháza.

Fotó: Pinterest

Forrás: Apartment Therapy

Kiemelt képünk: ToLioRe minimalista ház, tervezte Atelier Tekuto. Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top