Otthon

Tűzoltó készülék a lakásban

Ma már mindenre köthetünk biztosítást, csak a pénztárcánk szab határt annak, hogy milyen csomagot választunk. Igen ám, de egy tűz esetén nem csak az anyagi kár lehet nagy, belegondolni is rossz, hogy mi történne, ha a féltve őrzött emlékeink vagy személyes tárgyaink porig égnének.

Egy kisebb tüzet mi magunk is könnyedén megszüntethetünk, ha tartunk a lakásunkban legalább egy tűzoltó készüléket. Igaz, jogszabály nem írja elő, hogy a magánlakásokban legyen ilyen berendezés, ettől függetlenül javasolt beszerezni egyet.

Az otthoni tűzoltó berendezések általában a kezdődő tüzek oltására alkalmasak, vagy a tűz továbbterjedését hivatottak megállítani. Szerencsésebb esetben a tűzoltók kiérkezéséig elboldogulunk velük, ha tüzet látunk, és van a közelünkben készülék. A tűzoltást kötelességünk megkezdeni, ha nem, akkor pedig a tűzoltókat értesíteni.

Otthonra a hab állagú berendezést érdemes beszerezni, mert bár a tüzet más töltőanyagúval is el lehet oltani (víz, gáz, por, hab), a másodlagos kárra is gondolnunk kell, amit esetleg éppen az oltással okozunk. A hab állagúnál a habból kivált vizet egyszerűen fel tudjuk törölni, míg a klasszikus porral oltó esetén a hátrahagyott port nagyon nehéz eltávolítani.

tuzoltas, tuzolo a lakasbanA fenn említett négyféle, oltásra alkalmas anyagot a tűz típusától függően választjuk ki. De a lakásokban valószínűleg nem kell például kémiai eredetű tűzzel számolnunk. Így a legalkalmasabb lehet a habbal vagy porral oltó készülék, de mivel a hab alapja víz, így ez elektromos tűz elhárítására nem alkalmas.

Egyébként érdemes áttanulmányozni a használati utasítást, ami minden egyes palackon rajta van, így ha használnunk kell, akkor már egyből tudni fogjuk, mit csináljunk. Illetve két fontos dolog a kiválasztás szempontjából: az egyik, hogy hány fokon tárolható, ennek alapján van kinti és benti tárolásra alkalmas. Például a kintiekben általában van fagyálló, de ezt minden esetben feltüntetik a készülékeken. 

A másik amire, érdemes figyelni, hogy villamos eredetű tüzet olthatunk-e vele.

A készülékeken található egy biztosító kapocs fémből vagy műanyagból, ezt egyszerűen eltávolíthatjuk használat előtt, viszont megvéd minket a véletlen „tűzoltástól”.

Ha ez megtörtént, egyszerűen a tűzre irányítjuk a tüzet, és a kar segítségével szakaszosan elkezdjük az oltást. Egyébként fontos tudni, hogy nem szabad egyfolytában nyomva tartani a kart, mert így könnyen meglehet, hogy a palack egész tartalma elfolyik a tűzre, és ettől valószínűleg a tüzünk nem alszik ki, mi viszont ottmaradhatunk minden egyéb oltóanyag nélkül (például egy autóban, de szélsőséges esetben akár otthon is).

lakas, tuzoltasAmiről még érdemes tájékozódni, az a tűzoltási távolság, ami minden oltóanyagtípusnál eltérő, ezt is megtaláljuk a palackon. Ha megkezdtük az oltást, figyeljünk, hogy csak kifejezetten ott fogjuk meg a palackot, ahol az erre kialakított fogantyú van, mert egyes oltóanyagtípusoknál súlyos fagyási sérüléseket szerezhetünk.

Végül pedig nemcsak az a fontos, hogy van otthon tűzoltó készülék, hanem az is, hogy ezt karbantartsuk. Hitelesítésre is szükség van, majd minden évben ellenőriztetni kell a palackokat.

Ha pedig bármilyen kérdésünk van, akkor a tűzoltó készülékeket árusító üzletekben vagy a tűzoltóság telefonszámán (105) kérhetünk bővebb tájékoztatást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top