Otthon

Ugyanolyan sokan hagyják ott az iskolát nyolc általános után, mint 10 éve

A korai iskolaelhagyók aránya nem javult, a diplomát megszerző fiatalok aránya viszont fokozatosan nő Magyarországon – derül ki az Eurostat friss felméréseiből.

A Európai Unió országainak oktatási statisztikáit publikálta az Eurostat. Az Index által ismertetett adatok szerint Magyarország 2020-ra teljesítheti azt azt uniós elvárást, hogy a fiatalok 34 százaléka szerezzen diplomát. Jelenleg ez az arány 32,1 százalék, a 2002-es adatsorban viszont még csak 14,4 százalékon álltunk. Az EU-s arány egyébként Litvániában a legjobb: a 30-34 éves korosztály 58 százalékának van diplomája. Az általános EU-s elvárás egyébként 40 százalék lenne 2020-ra.

iskola iskolás ásít unalom fáradtság

Első osztályos diák ásít egy budapesti iskola tanévnyitóján. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Rosszabbul áll Magyarország a másik mért statisztikában, amely az iskolát 8 általános elvégzése után elhagyó fiatalok arányát vizsgálja. Nálunk a 18-24 évesek 12,5 százaléka esett ki az oktatásból 8 általánossal, és semmit sem javult az arány több mint egy évtized alatt. 2020-ig nekünk is az elvárt átlagszintre, 10 százalékra kellene letornázni ezt az adatot, de az eddigi tendenciák alapján erre nincs sok esély, hacsak nem történik radikális fordulat az oktatáspolitikában – írja az Index.

Érdekesség, hogy a diplomát szerző és az iskolát korán elhagyó diákok között is a nők vannak többségben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top