Otthon

Útmutató kétbalkezes virágnevelőknek

Lassan itt az ideje, hogy virágba borítsuk az ablakokat, erkélyeket meg a folyosókat. Ahhoz, hogy alaposan át tudd gondolni, mi és hogyan lenne a legjobb, hogy sokáig szép legyen a kis virágoskerted, összegyűjtöttünk pár hasznos tudnivalót és néhány ötletet.

Figyelem! Nem vagyok egy nagy kertész, szóval a cikk hasonlóan kétbalkezes virágnevelő társaimnak szól. Kezdjük is az alapoknál. Álljunk meg a beültetni szánt helyen, alaposan nézzünk körül, és találjuk ki, hova mekkora cserép vagy láda fér. Az ember hajlamos túl sokat gondolni, mondjuk a folyosóról és a lehetőségekről. Csak mondom. Ha épp senki nem figyel, nyugodtan méricskéld le a helyet. Sokkal bénább lesz, ha túl kicsi vagy túl nagy virágládákat próbálsz odavariálni. Ha ez megvan, találjuk ki, miből mennyi kell, és ehhez mennyi virágföldre lesz szükségünk. Attól függően, hogy a növényen, amit beültetünk, mekkora földgombóc van, egy 60 centi hosszú átlagos virágládához 18-20 literrel kell számolni.

Ha nagyon vidámat szeretnél, akkor szerezz be színes ládákat meg kaspókat, korlátra akasztható virágtartókat.

virag, kert, kerteszkedes

virág, kert, kerteszkedés

Ha pedig kevés a hely, vagy az ablak és a korlát valamiért nem használható, akkor terjeszkedhetsz fölfelé is.

kert, kerteszkedes

Vagy mindenhova…

kert, gyorstalpalo

Megvagyunk. Most ki kell találnunk, milyen növények lennének a legjobbak. Fontos kérdések, hogy napos, árnyékos, vagy mind a kettő, meleg, szeles, nedves a hely, ahol a kertünk lesz. Egyrészt hasznos, ha nem próbálkozunk az egész nap totál napos ablakban árnyékot kedvelő növénnyel, mert igen gyorsan csalódás fog érni.

Komolyan beszélek. Nálam olyan meleg az ablak, hogy szinte semmi nem éli túl. Másrészt a későbbi gondozás miatt is fontos, hogy tudjuk, mire kell számítanunk. Mondjuk, ha alig éri nap, akkor ne locsoljuk naponta kétszer csak azért, mert nekünk melegünk van, ha meg odatűz a nap, akkor nem lesz elég a hetente odalöttyintett víz. Teljesen egyszerű. Nem? Ha nem vagy biztos magadban, akkor érdemes beszerezni virágládákat, amik magukat öntözik, amúgy cserepet is lehet ilyet kapni, vagy használhatsz öntözőkúpot, amit fel kell tölteni vízzel, majd a földbe szúrni. Ez azért jó, mert látod ahogy fogy a víz belőle.

Napos, meleg helyek: azt mondják, ezt a legjobban a mediterrán növények bírják, mint például a levendula. De ott van a leggyakoribb ablakba való, a muskátli, vagy lehet petúnia, árvácska, porcsinrózsa is. Nálam például utóbbi a folyton tűző napon nagyon jól szokta magát érezni, hatalmasra nő, ha kap elég vizet. Amíg nincs meleg, ritkábban locsolom, ha nagyon felszökik a hőfok, akkor naponta.

kert, kerteszkedj

Félárnyék: a muskátli például ide is jó, de lehet begónia, margitvirág, futó petúnia, büdöske (bocsánat, bársonyvirág) vagy mondjuk dália. A felsorolás nem teljes, biztosan van még egy csomó, ami bírja az ilyen helyet. Szerintem velük sokkal könnyebb, csak oda kell figyelni, hogy se túl sok, se túl kevés vizet ne kapjanak.

kert, kerteszkedes

kert, kerteszkedj

Árnyékba: például bírja a meténg, a szellőrózsa, kárpáti harangvirág, gumós begónia, nefelejcs, hajnalka, nebáncsvirág. Persze ez csak néhány, ami megtetszett a keresgélés közben, de több zöldnövény is jól bírja, szépen fel lehet velük dobni a virágládát. A gondozásuknál a legfontosabb, hogy soha ne álljanak a vízben.

kert, kerteszkedes

kert, kerteszet

A szakemberek szerint május közepén a legjobb kiültetni a virágokat, addig van időnk még tervezgetni. A legfontosabb, hogy mekkora helyre mit ültetünk, és hogyan gondozzuk. És nincs szabály, nyugodtan ültess össze többféle növényt akár ládába, akár nagyobb cserépbe. A lényeg, hogy vidám, színes dísze legyen az ablaknak vagy az erkélynek.

kert, kerteszkedes

Majdnem elfelejtettem: a ládák és a cserepek alján ültetés előtt ellenőrizd, hogy legyenek kis lyukak, ha nincs, akkor csinálj, hogy a fölösleges víz el tudjon folyni, ne menjenek tönkre emiatt a növények. A másik pedig, bárki bármit mond, szükségük lesz tápoldatra, használd. Ha gondoskodsz arról, hogy a földben mindig megfelelő tápanyagok legyenek, a növényeid nagyon hálásak lesznek.

(Fotók: pinterest)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top