Otthon

5 hiba, amit ne kövess egy kicsi lakásban

A kis lakások dekorálásánál a főszerep az apró részleteké. Mert ha egy akkora térben élsz, amiben minden tíz centire van a szemedtől, akkor az azt jelenti, hogy az a minden folyton szem előtt van. Ha a következő öt apró részletet jól csinálod, akár még nagyobbnak is érezheted a pici lakást.

1. Plafonról lógó sötétítő függöny
Persze egy ideális világban mindenkinek hatalmas ablakai vannak, amin keresztül a saját kertjére lát és nincs is szükség sötétítő függönyre. De a valóságban – főleg a bérházas, paneles valóságban – muszáj tenni valamit az ablakra, hogy a szembe szomszéd ne nézzen bele a szánkba evés közben. Ha pedig kicsi lakásba felteszel plafonról lógó, ablakkeretet eltakaró függönyt, akkor az össze fogja nyomni a teret. Inkább válassz rolót, amit az ablakkeretre szerelsz fel, a legjobb a minimál stílust követni, hogy rendezettebb hatást érj el.

kis lakás trükkök

A roló maradjon kereten belül. Kép forrása: Design.Style.Decor

2. Földbe gyökerező bútorok
Ne a súlyos, padlón terpeszkedő kanapét válaszd, hanem inkább olyan bútorokat tegyél a lakásba, amik szinte lebegnek a padló fölött. Ha lábakon állnak, pár centire elemelkednek a bútorok a padlótól, levegős lesz a tér tőlük, egy kis illúzió, amire szükséged van egy kis lakásban. És felejtsd el a szoknyás bútorhuzatokat, semmi se érjen le a földig.

kis lakás trükkök

Bútorok lábakkal a levegős hatásért. Kép forrása: Comfort Works

3. Szekrények
Ne a könyvszekrényeket nézegesd, inkább olyan polcrendszert válassz, aminek nincs lába, egyből a falra szerelhető, így alatta is megspórolhatsz más funkciójú bútoroknak helyet. Válassz fehér falhoz fehér fali polcokat, így olyan érzésed lesz, mintha egybe lenne építve a polcrendszer a lakással, levegőssé teheted vele a teret.

kis lakás trükkök

A polcok alatt használd ki a teret. Kép forrása: Dwell

4. Sok kicsi szőnyeg
A túl kicsi szőnyegek a kis lakások első számú ellenségei. Furcsának tűnhet, hogy ha eleve kicsi a tér, akkor pont az a gond, ha nem elég nagy a szőnyeg, pedig így van, mert a kis szőnyeg megtöri vizuálisan a padlót, és kicsinyíti még jobban a szobát.

kis lakás trükkök

Válassz nagy szőnyeget! Kép forrása: Marie-Lyne Quirion

5. Pici fali dekorációk
A szőnyeghez hasonlóan a kicsi fali dekoráció is kisebbíti a teret. A legjobb, ha úgy dekorálsz, hogy szem előtt tartod azt az egyszerű szabályt, hogy a kis falnak kis képre, míg a nagy falnak nagy képre van szüksége. És kerüld el a sok kicsi képet, inkább egy nagy dekort válassz.

kis lakás trükkök

Bátran a nagy képekkel. Kép forrása: Nancy Mitchell

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top