Otthon

Így lehet álomkonyhád egy kis festéssel

A „kis festés” persze attól is függ, mekkora a konyhád alapból, mert ha 4x5 méteres, akkor természetesen kicsit több festésre lesz szükséged.

Ha épp nincsenek százezreid arra, hogy ledózerold a régi konyhát, és újat húzz a helyébe, akkor nagyon jó megoldás lehet a konyha felújítására az, hogy lefested az amúgy még jó állapotban lévő konyhabútorokat. Én is kacérkodtam vele, hogy a konyhafelújítást inkább festéssel oldom meg, de sajnos nálam már szétesőben volt a helyiség, úgyhogy nem úsztam meg a teljes cserét. Ha viszont nálad csak arról van szó, hogy ódivatúnak érzed, vagy szeretnéd, ha más színű lenne, akkor ne rohanj a boltba új bútorokat venni – érdemes a kreatív és olcsóbb megoldás felé indulni, és kézbe venni az ecsetet.

Már csak azért is nagyon szimpatikus a konyhabútorok festésének ötlete, mert sokkal nagyobb játéktér marad a színekkel.

Ha megnézed a boltok kínálatát, akkor általában választhatsz fehér, fekete, szürke, esetleg piros konyhabútort, de igazán nagy variációs lehetőségeid nincsenek. Lesz egy tucatkonyhád, ami pont olyan, mint a szomszédé. Persze jól néz ki, de hiányzik belőle az egyéniség. Míg ha lefested, akkor aztán tényleg olyan színű lehet, amilyet csak akarsz.

konyha tervezés festés

Látványos, ha csak az ajtókat fested le. Kép forrása: Kvarteret Makleri

A legtakarékosabb és nagyon látványos megoldás az, amikor csak az ajtókat fested át, ez leginkább akkor működik, ha a bútor alapszíne semleges, fehér, fekete vagy szürke, mert ezekkel a színekkel nagyjából bármit összepárosíthatsz. Ha viszont egzotikus faszínű a bútor, az már behatárolhatja a színválasztást.

Az is remek ötlet, ha külön színűre fested az alsó és a felső szekrényeket, fel tudja dobni az egész helyiséget, ha kontrasztos színeket választasz. Ebben az esetben érdemes a felső szekrényeket világos színre festeni, az alsókat pedig sötétre, ezzel is növelheted a térérzetet. Sőt azzal is játszhatsz, hogy az alsó szekrényeknek csak az alsó felét fested sötétebb színűre, vagy akár különböző, harmonizáló színekkel is lefestheted az ajtókat és fiókokat.

Ne félj a festéstől, ha elrontod, még mindig megmarad a teljes konyhacsere lehetősége, ha viszont sikerül – és már miért ne sikerülne –, akkor nagyon büszke leszel a teljesen egyedi álomkonyhádra!

konyha tervezés festés

A fekete-fehér kontraszt mindig ütős. Kép forrása: Elle

konyha tervezés festés

A fél konyhát eredeti színben hagyták, és csak egy részét festették le. Kép forrása: Rehabitat Interiors

konyha tervezés festés

Különleges hatást érsz el, ha a falat is ugyanolyan színűre fested, amilyen a konyhaszekrény. Kép forrása: Københavns Møbelsnedkeri

konyha tervezés festés

Bátran használd a színeket! Kép forrása: Stadshem

konyha tervezés festés

Alsó és felső szekrények különböző színnel. Kép forrása: Cartelle Design

konyha tervezés festés

Akár félbe is vághatod színekkel a konyhaszekrényt. Kép forrása: Bolig

konyha tervezés festés

Játssz a színekkel! Kép forrása: Dwell

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top