Otthon

Öt év után tért haza Pakisztánba Malala Júszafzai

Öt és fél év után hazatért Pakisztánba Malala Juszafzai Nobel-békedíjas nőjogi harcos, aki az ellene elkövetett merénylet óta nem járt a hazájában.

Malala Júszafzai csütörtök reggel érkezett Iszlámábádba, szigorú biztonsági intézkedések közepette hagyta el a repülőteret. Pakisztáni kormányilletékesek szerint látogatását a legnagyobb titokban készítették elő. Ötnapos látogatásán kíséretében lesznek a családtagjai és a nevét viselő alapítvány vezetői.

Malala Júszafzai szülőföldjén, a Szvat-völgyben nemrégiben nyitotta meg kapuit a Malala Alapítvány finanszírozásával épült lányiskola. Malala a Nobel-békedíjjal járó pénzjutalomból hozta létre alapítványát, amely pénzadományokat kapott ismert szervezetektől és magánszemélyektől, köztük Angelina Jolie amerikai filmcsillagtól.

Malala Juszafzai, Nobel-békedíj (fotó: AFP / Odd Andersen)

Malala Juszafzai 2014-ben a Nobel-békedíj átadásán (fotó: AFP / Odd Andersen)

A most húszéves Malala a pakisztáni Szvat-völgyben fekvő Mingora városában születet, pastu nemzetiségű, szunnita iszlám családban. Már kisgyerekként küzdött hazájában a lányok tanuláshoz való jogáért. A szélsőséges iszlamista tálibok ezért 2012-ben fejbe lőtték, amikor kilépett az iskolájából. Nemzetközi orvosi összefogással kezelték Londonban, azóta emberi jogi aktivistaként folytatja harcát a lányok tanulási lehetőségeiért. Alig tizenhét évesen, 2014-ben kapta a Nobel-békedíjat a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcáért, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb Nobel-díjasa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top