Otthon

Életeket mentenél? Tegyél ki egy madáretetőt!

Az áttelelő madarak téli etetésének fontosságára hívja fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Február utolsó napjaiban országos méretűvé vált az extrém hideget kísérő havazás, egybefüggő hótakaróval borítva be az országot. Az Orpheus Állatvédő Egyesület a nálunk áttelelő madarak téli etetésének fontosságára hívja fel a kerttulajdonosok figyelmét.

A kitett madáretetőkön kívül a ház körül is sok egyszerű madárbarát praktika létezik, ami a természetben itt telelő madarak túlélését segítheti.

Fontos a tűlevelű és örökzöld növények szerepe. A tobozok, magvak élelmet, a növények búvóhelyet biztosítanak a kismadaraknak. Jó, ha a kertnek olyan része is van, ahol a sűrű bozót a lombkorona szintjéig ér. A talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is búvóhelyül szolgálnak.

Ne takarítsuk teljesen tisztára kertünket, az elszóródott magvakat hagyjuk meg a madaraknak. A füvet se nyírjuk le mindenütt. Hadd húzódjanak meg a rovarok, teleljenek át a lárvák, téli táplálékot szolgáltatva a madaraknak.

További búvóhelyet készíthetünk, ha a már „gazdátlan” virágágyásokat fenyőgallyakkal takarjuk be. A beteg, rothadó leveleket, ágakat azonban feltétlenül gyűjtsük össze! A napraforgómag sok madarat (a csuszkát, pintyet, feketerigót, mátyásmadarat, harkályt) életben tart.

A köles, a repcemag, a kukoricadara más fajok téli eledele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top