Otthon

Tavasszal már be is költözhetnek a lakáslottó első nyertesei

Március második felében sorsolják – választják – ki a Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) első nyerteseit, akik akár már tavasszal be is költözhetnek újonnan vásárolt ingatlanjukba.

Hosszabb interjút készített az Mfor az első magyarországi lakáslottót lebonyolító Central NOK Szervező Zrt. vezérigazgatójával. Török Béla elmondta, hogy az első közösség 180 hónapos futamidővel alakult meg 180 fő részvételével, a 120 hónapos termék iránt senki sem érdeklődött. Az ügyfelek döntő többsége a 180 hónapos futamidejű, 15 millió forintos szerződéses értékű konstrukciót választotta, biztosítva ezzel a maximális 4,5 millió forintos állami támogatás igénybevételét.

Az első nyilvános kiválasztásra március második felében sor kerül, tehát az akkor jogosultságot szerzett közösségi tagok, amennyiben megtalálták a számukra megfelelő új lakást, akár a kiválasztást követő egy-két hónapon belül be is költözhetnek.

Mi az a „lakáslottó”?

A rendszer lényege, hogy amennyi pénz összegyűlik, az egy elkülönített számlán várja, hogy minden harmadik hónapban elvihessék azok, akik a rendszerben kiválasztásra kerülnek. Ennek megfelelően a teljes összeg a jogosultakhoz kerül, hogy abból és az állami támogatás együttes összegéből újonnan épült lakásokat vásárolhassanak.

A vezérigazgató szerint a NOK legfőbb előnyei közé tartozik, hogy a tagok által nyújtott megelőlegezett összeg lényegét tekintve kamatmentes hitelt jelent a lakásvásárló tag számára, és az állami támogatás felső plafonja a lakás-takarékpénztárak évi 72 ezer forintjával szemben itt évi 300 ezer forint.

A NOK-nak ugyanakkor vannak hátrányai: nem tudhatjuk, mikor fogunk lakást vásárolni, hiszen ez a közösség többi tagjának előre nem látható magatartásától, illetve a sorsolások eredményétől függ. Ráadásul a lakástakarékokkal szemben a NOK-nál elhelyezett megtakarítások nem élvezik az Országos Betétbiztosítási Alap védelmét, a szerződés pedig nem mondható fel, meg kell várni a közösség megszűnését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top