Otthon

A pofátlanság határa: bírósági ítélet ellenére követeli a tartozást a végrehajtó

Két évvel azután, hogy elmarasztaló bírósági ítélet született egy társasházi tartozás ügyében, újra a lakókon követeli a pénzt a Díjbeszedő Faktorház Zrt., pedig a bíróság kötelezte a céget a tartozás törlésére.

Közel kétmillió forintot követelt a Díjbeszedő Faktorház Zrt. egy társasháztól, ám mivel a ház nem akart fizetni, így a követeléskezelő a lakók számláira terhelte az összeget a tulajdoni hányad arányában. Az egyik lakó, akitől így közel 200 ezer forintot követelt a faktorház, inkább perre vitte a dolgot, mert nem érezte jogosnak a követelést.

A bíróság végül a lakónak adott igazat, mert a Díjbeszedő Faktorház Zrt. nem tudta bizonyítani, hogy a házon nem tudják behajtani a követelést. Márpedig csak ebben az esetben lehet a tulajdonosokra terhelni a tartozást. De azt sem tudta a behajtócég pontosan megmondani, hogy mely követelések melyik időszakra vonatkoztak, vagy hogy melyik számlákhoz tartoznak. Az összegeknél is voltak eltérések – írja az ügyről a 24.hu.

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A bírósági ítélet 2016 márciusában emelkedett jogerőre, azt is kimondta a bíróság, hogy fellebbezésnek helye nincs.

Viszont az elmúlt két év alatt a Díjbeszedő Faktorház Zrt. nem törölte a tartozást, hanem kivárt egészen tavaly júliusig, hogy újra felszólító levelekkel bombázza a lakókat. Ezekben azt írták, a társasházzal szemben fenntartják a követelésüket, ezért nem tudják törölni a tartozást. Mindezt másfél évvel az után, hogy jogerős bírósági végzés kötelezi őket a tartozás törlésére.

Természetesen a korábban pert nyert lakó egy forintot sem fog fizetni a Díjbeszedő Faktorház Zrt.-nek, inkább azt javasolja a hasonló cipőben járóknak, hogy vegyék fel a harcot a hasonló cégekkel szemben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top