Otthon

Időzített bomba ketyeg az ingatlanok piacán

A KSH Miben élünk címet viselő felmérése szerint bár az elmúlt években a válság ellenére is nagy volt a lakásfelújítási kedv az országban, a panellakások és családi házak nagy része a lakók bevallása alapján még mindig felújításra szorul.

Magyarországon az elmúlt 10 évben alig akadt olyan lakóingatlan, ahol ne végeztek volna valamilyen felújítást, mindössze a teljes hazai lakásállomány 12 százaléka esetében nem nyúltak hozzá az épülethez vagy lakáshoz sem kívül, sem pedig belül a KSH felmérése szerint – ismerteti a hvg.hu

A válság és a gazdasági nehézségek ellenére tehát a lakosság igyekezett javítani vagy legalább megőrizni az otthona állapotát. A legtöbben elsősorban otthonuk belső állapotának szinten tartására koncentráltak: 3,25 millió lakásban (a teljes állomány 84 százalékánál) végeztek el olyan munkákat, mint amilyen a festés, mázolás és a tapétázás, csempézési, burkolási munkák, illetve a parketta és padlószőnyeg cseréje-felújítása. Korszerűsítést, átalakítást körülbelül 1,3 millió lakásban végeztek, az épületek külsejét érintő beruházásokat pedig 2,3 millió lakásban hajtottak végre, például nyílászárókat az elmúlt 10 év során 1,2 millió magyarországi lakásban cseréltek.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter

A KSH felméréséből azonban kiderül, hogy az elmúlt éveket jellemző magas felújítási hajlandóság ellenére is további munkálatokra van szükség a lakók szerint. A családi házak és a panelépületekben található lakások kétharmadánál, illetve a téglalakások 60 százalékánál szükséges további felújítás. Az érintettek általában a hőszigetelést tartják a legfontosabb és mihamarabb elvégezendő munkának. 

Nagyon keskeny a határ a felújítási és korszerűsítési munkálatok között, pedig jó tudni, hogy csak az egyikre vehető fel támogatott hitel. A hvg.hu felhívja a figyelmet, hogy korszerűsítésre – például a nyílászárócsere és a külső homlokzati hőszigetelés esetében – lehetőség van támogatott hitel felvételére, illetve az MFB Pontokon elérhető hitelhez is hozzájuthatnak a tulajdonosok. Ugyanez érvényes a fűtéskorszerűsítésekre, a napkollektor-, napelem-telepítésekre, a tető- vagy födémszigetelésekre, a csatornázásra vagy a tetőtér-beépítésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top