nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Otthon
Meghalt az IKEA alapítója

Meghalt az IKEA alapítója

Elhunyt Ingvar Kamprad, az IKEA cég alapítója.
MTI/NLCafé
f Ajánlom

91 éves korában meghalt az IKEA bútoráruházlánc alapítója, Ingvar Kamprad – jelentette be a cég.

A hírt az IKEA hivatalos Twitter-oldalán tették közzé. A bejegyzés szerint a cég alapítója Smålandban lévő otthonában, rövid betegség után csendben hunyt el szombaton.

Az 1926-ban született üzletember 17 éves korában alapította az IKEA céget. A név az Ingvar Kamprad, a családi farm Elmtaryd, valamint a közeli Agunnaryd kezdőbetűiből tevődik össze. Szögekkel, képkeretekkel indította a boltot, főként rendelésre szállított. A kínálatban 1948-ban jelent meg a helyi üzemek által készített bútor. 1951-re ez vált az IKEA fő profiljává, az első bemutatótermet 1953-ban nyitották meg.

Az első IKEA áruház 1958-ban nyílt meg Almhultban, akkor ez volt Skandinávia legnagyobb bútorüzlete, és itt nyílt meg 1960-ban az első IKEA-étterem is. Az 1980-as évek elejére már szinte minden nyugat-európai országban volt IKEA áruház, az első amerikai bolt 1985-ben nyitott. Múlt év novemberében világszerte 49 országban 411 IKEA áruház működött. Magyarországon tavaly júniusban nyílt a harmadik IKEA, 17 milliárd forintos beruházással Soroksáron. Az IKEA birodalom éves forgalma megközelíti az 50 milliárd eurót. Az IKEA bonyolult tulajdonosi szerkezete miatt az elhunyt milliárdos vagyonát nehéz megbecsülni, a Forbes szerint vagyona 2016 februárjában 3,4 milliárd dollár volt.

Kamprad 1986-ig vezette közvetlenül az áruházláncot, az IKEA igazgatóságában pedig 2013-ban, 87 éves korában adta át a helyét legfiatalabb fiának, Mathiasnak.

A cég közleménye szerint a 20. század egyik legnagyobb vállalkozója volt.

Megosztás Facebookon