Otthon

Ezrek követelik az isztambuli egyezmény elfogadását

Nyílt levelet írtak a döntéshozóknak a magyarországi nőszervezetek, amelyben az isztambuli egyezmény azonnali ratifikációját és betartását követelik. Nem először.

Négy nőszervezet elnöke is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben 42 szervezet és ötezer ember kéri a döntéshozóktól a bántalmazó kapcsolatban élő nőket védő isztambuli egyezmény azonnali ratifikációját és betartását.

A levelet aláíró szervezetek – NANE, PATENT, Női Érdek, Nőkért – közös közleményükben azt írják: 

Egymillió magyar nő van, akit életében a partnere fizikailag vagy szexuálisan bántalmazott. Így senki sem vitathatja, hogy új jogi keretekre és társadalmi szintű változásokra van szükség. A halogatás az áldozatok életére és biztonságára jelent veszélyt!

Az isztambuli egyezmény magyarországi ratifikációjának több akadálya is van: módosítani kellene a Büntető törvénykönyvet, és intézményrendszert kialakítani a bántalmazott nők védelme érdekében.

Az egyezmény többek között előírja, hogy az országoknak kellő gondossággal kell eljárniuk az erőszak megelőzésével, az áldozatok védelmével és az elkövetőkkel szembeni büntető eljárással kapcsolatban. Ha elfogadnák, akkor számos nők elleni erőszakos cselekményt büntethetővé kellene tenni, mint például a lelki erőszakot, a zaklatást vagy akár fizikai erőszakot is.

A döntéshozóknak írt nyílt levelet te is elolvashatod, és ha egyetértesz vele, itt alá is írhatod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top