Otthon

Takarításkalendárium az egész évben tiszta otthonért

Otthonunk rendszeres tisztítása nagy projekt, érdemes beosztani a teendőket.

A tökéletesen rendben tartott otthon a legtöbbünk számára csak távoli vágykép. Sem időnk, sem energiánk nincs minden piszkot letakarítani, a kosz meg egyre csak halmozódik. Ilyenkor jó segítség, ha listát készítünk arról, mit és mikor kellene kitakarítanunk ahhoz, hogy ha nem is tökéletes, de viszonylagos tisztaság uralkodjon a lakásban. Most egy egész éves takarítási naptárötletet mutatunk.

Január

Mivel mindjárt vége, fújd ki magad, és készülj az egész éves munkára.

Február

Keresd meg azokat a területeket, ahol gyorsan összegyűlik a por, például a lámpatestek, a redőnyök, a polcok vagy a szegélylécek. 

Március

Ess neki az ágy alatti részeknek, a kanapénak, szekrényeknek és a fiókoknak. Sajnos elképesztő mennyiségű por tud meggyűlni ezeken a zárt helyeken is, ezért muszáj időről időre bekukkantani, és áttisztítani őket.

Április

Itt a tavasz, egyre többet süt a nap, ami azt is jelenti egyben, hogy megvilágítja a régóta nem takarított, a kosztól már homályos ablakokat és üvegfelületeket. Sajnos az ablaktisztítás nem épp a legjobb móka, mindig marad egy-egy folt vagy csík, amit nem tudunk szépen letisztítani. A legjobb módszer még mindig a jó öreg újságpapírral való tisztítás.

Május

Tisztítsd meg a kanapét, az összes, az otthonodban található párnát és a matracokat. Ez nem csak a porszívózást jelenti, hanem a kárpitok és a textilek kimosását, vasalását vagy akár áthuzatását.

Június

Eltört valami, vagy elromlott? Netán csak megkoptak a bútoraid, és unod már őket? Javítsd meg vagy fesd át őket, most úgyis pár pillanat alatt megszárad minden.

Július
Tedd rendbe a teraszt, az erkélyt vagy a kertet, tisztítsd meg az ereszcsatornákat, és ültess új virágokat.

Augusztus

Mindjárt kezdődik az iskola, tegyétek rendbe a gyerekszobát, hogy a kezdésre minden meglegyen, ne az első napon kelljen keresgélni a tanszereket.

Szeptember

A szabadban töltött nyár után biztos behordtatok ezt-azt a lakásba, ezért érdemes megtisztítani a padlókat és a szőnyegeket is.

Október

Mikor értél hozzá a függönyökhöz utoljára, azon kívül, hogy behúztad őket? Számos poratka tud megülni bennük, ami senkinek sem tesz jót, főleg az allergiával és asztmával küzdőknek okozhat kellemetlen perceket.

November

Hozd rendbe a konyhai dolgokat az ünnepek előtt. Ebbe minden beletartozik, a munkapult tisztításától kezdve, a hűtőn át a sütőig.

December

Még az ünnepek előtt ess neki a fürdőszobának, hogy tökéletesen tiszta otthonban pihenhesd ki az egész éves fáradalmakat.

House Beautiful

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top