Otthon

27 emeletnyi luxus vár a világ legdrágább lakásában

A csaknem 30 emeletes toronyházat enyhe túlzás lakásnak nevezni, de mit tehetnénk, ha egyszer a világ egyik leggazdagabb embere ezt tekinti az otthonának.

Az Antilia nevű épületet India legtehetősebb üzletembere, a Reliance Industries nevű textilipari mamutvállalat tulajdonosa, Mukesh Ambani építette még 2012-ben. A 27 emeletes, extravagáns külsejű toronyház valószínűleg a világ legpazarlóbb otthona: a modern múzeumnak vagy formabontó felhőkarcolónak látszó épületben ugyanis Ambani feleségével és három gyerekével él.

Egy a számtalan nappali közül – Ambani és családja összesen 6 emeleten „lakik” (Fotó: Tumblr)

 

Az elképesztően fényűző Antiliának saját wellnessrészlege, táncstúdiója, 50 személyes moziterme, márványpadlós bálterme, Krishna-temploma, uszodája és 160 autó befogadására alkalmas, föld alatti garázsa is van. Ja, meg persze helikopterleszállója is, amelyből mindjárt három is kellett Ambaninak, elvégre ő mégsem valami jött-ment szatócs, aki beérné egy helipaddal is. A XXI. század Taj Mahaljának is nevezett épületben kilenc lift teszi lehetővé a közlekedést.

A különös formájú épületet a fengsuj indiai megfelelője, a Vastu Shastra elvei alapján tervezték (Fotó: Tumblr)

A világ 20. leggazdagabb emberének számító üzletember elég jó bizniszt csinált az építkezéssel: nagyjából 70 millió fontjába (24,3 milliárd forint) került, azonban az ingatlanpiaci árak elképesztő növekedésének köszönhetően a toronyház mára elnyerte a világ legdrágább lakóingatlanjának titulusát: értékét megközelítőleg egymilliárd dollárra becsülik.

A több mint 167 méter magas épületben az öttagú család mellett 600 fős személyzet is szolgálatot teljesít, ez több, mint számos nemzetközi cég teljes munkaereje. A beköltözést követően Ambaniék „szerény” lakásavató bulit is tartottak, amelyre India legszűkebb elitje volt hivatalos, köztük számos bollywoodi híresség és Manmohan Singh akkori indiai miniszterelnök is. Ami a létszámot illeti, a 27 emeletes épületet valóban szűk körben avatták, ugyanis összesen csupán 80 vendéget hívtak meg. Ez azt is jelenti, hogy mindegyikük kívánságait fejenként több mint 7 ember leste a 600 fős személyzetből.

Az Antilia sokak számára a felesleges fényűzés szimbólumává vált (Fotó: Tumblr)

Az épület, amelynek havi villanyszámlája 98 000 fontra, azaz több mint 34 millió forintra tehető, nem feltétlenül népszerű az indiai polgárok között, akik közül sokan Ambani egójának a megtestesülését látják benne. Mások egyszerűen érzéketlennek nevezik, főleg, hogy a multimilliárdos üzletember toronyháza a legszegényebb rétegnek otthont adó nyomornegyedekre (is) néz.
Ambani barátai azonban igyekeztek megvédeni a fényűzést. Egyikük a Guardiannek nyilatkozva azt mondta, az üzletembernek azért van minderre szüksége, mert „ő nem sétálhat be csak úgy egy moziba például, mint bárki más, ezért olyan otthont épített magának, amelyben minden igényét ki tudja elégíteni”.

Őszintén szólva, mi megelégednénk egy félhavi villanyszámlára szánt összeggel is…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top