Otthon

Minden második ember új lakást venne

A téglából épült új vagy újszerű lakásokat keresik a leginkább a vásárlók, de továbbra is sokan vennének jó állapotú panelt – derül ki az Otthontérkép.hu legfrissebb, január elején készült elemzéséből. A felmérés szerint ugyanakkor a rendkívül magas lakásárak miatt növekedhet az olyan családok köre, amelyek inkább az olcsóbb, külterületi kertes házak között fognak válogatni.

A legfrissebb adatok értelmében Magyarországon a legtöbb ember (50%) az új és újszerű ingatlanokat keresi, 18%, illetve 20% vásárolna jó állapotú és felújított otthont, több mint 10% pedig közepes állapotút vagy felújítandót.

A többség a lakásra voksol, de feljövőben vannak a családi házak

Az Otthontérkép.hu keresési adatai szerint a vásárlásra készülők 65%-a lakást keres, 30%-a házat, 2% nyaralót, 2% telket, 1% pedig garázst. Ennek hátterében egyfelől a Budapest-centrikusság, illetve az új építésű társasházak népszerűsége lehet. „A következő 2-3 évben a családi házak népszerűsége tovább növekedhet, mivel várhatóan egyre több fiatal családban döntenek úgy, hogy a számukra megfizethetetlenül drága lakás helyett, ugyan külső kerületekben vagy az agglomerációban, de inkább kertes házat vagy sorházat vásárolnak” – vetítette előre Mester Nándor, az Otthontérkép. hu vezető elemzője.

A szakértő szerint egyes kiemelt nyaralóövezetekben (Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó) a nyaralóvásárlás aránya is emelkedhet, mivel ezek egy része közel fekszik a nagy iparvárosokhoz,  és nem ritkán teljesítik az állandó lakás összes feltételét, viszont olcsóbban megszerezhetők, mint a vezető nagyvárosok központjában épült lakások. A fiatal családosok egy része ilyen ingatlant vásárolva bátran vállalhatja az ingázást.

Népszerű a panel

Egyértelműen a tégla a legnépszerűbb építési alapanyag, a keresettségi részaránya 67%. Ott van azonban a panel is, csaknem 15%-os részaránnyal. 10% alatti a zsalu, a könnyűszerkezetes, a kő és a fa alapanyagból készült házak népszerűsége.

Az ingatlanpiac tovább élénkülésére enged következtetni egy korábbi kérdőíves felmérés, melyből világosan kiderül, hogy a kitöltők 84%-a tervezi, hogy elköltözik abból az ingatlanból, ahol jelenleg él, 28,5%-uk már most keresi jövőbeni otthonát, 27,6% pedig néhány éven belül tervezi a költözést.

Az Otthontérkép.hu egy másik elemzéséből az is kiderül, hogy a csok-hatásnak köszönhetően 2016 és 2017 között megnövekedett a 75 négyzetméternél nagyobb alapterületű otthonok iránti kereslet, ár tekintetében pedig a drágább ingatlanok irányába érezhető az eltolódás. Míg 2016-ban a keresők 30%-a 7-12 millió forint közötti ingatlant szeretett volna vásárolni, addig 2017-ben ez 22%-ra csökkent. A 12-20 milliós és a 20-35 milliós ingatlanok keresettsége azonban növekedett, 2%-kal, illetve 5%-kal.

Az Otthontérkép.hu korábbi keresési statisztikáiból kiolvasható a „lakópark” szó keresési népszerűség is. Ez, hasonlóan az ingatlantematikához, az utóbbi években vált igazán favorittá. Különösen 2015-2016 fordulóján, a csok kiterjesztésének időszakában ugrott meg a lakópark szó keresettsége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top