Otthon

Felszámolják a Hős utcai gettót, családok kerülhetnek utcára

Jövőre várhatóan felszámolják a Hős utcai gettót, a Kontúr Egyesület attól tart, az emberek többsége az utcára kerül majd.

Várhatóan január elején állapodik meg a kőbányai önkormányzat és a kormány a Hős utcai gettó felszámolásáról, amihez 2,1 milliárd forintos támogatás is jár. A Kontúr Egyesület szerint félő, hogy a lakók többsége utcára kerül majd.

Az egyezség vége várhatóan az lesz, hogy a két Hős utcai házat kiürítik és lebontják. A két épületben már csak 30 önkormányzati lakás maradt, a többi magánkézbe került a privatizáció alatt. Az önkormányzati lakásokban élőknek a kerület másik szociális lakást ajánl fel, míg a lakástulajdonosok egyedi árajánlatot kapnak értékbecslés után, amelynek összege függ a felhalmozott közműtartozások összegétől is. Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere jelezte: cserelakás-ajánlatot csak az együttműködő lakók kapnak majd, vagyis azok, akik rendesen fizetik a lakbért, illetve a közműszámlákat.

A Kontúr Egyesület szerint a lakók sokszor ugyanolyan szegregált helyre kapnak cserelakás-ajánlatot, mint a Hős utca, azaz nem történik más, mint eldugják a problémát egy kevésbé látható helyre. A magánkézben lévő lakásokért az eddigi gyakorlat szerint rendre egy-kétmillió forintos vételi ajánlatokat kaptak a lakók, ennyi pénzért pedig nem lehet másik lakást venni. Azok, akiknek tartozásuk van, még ilyen ajánlatot sem kapnak, így ezek a családok várhatóan az utcára fognak kerülni.

A polgármester a Magyar Nemzetnek elismerte, hogy a kerület lakásállományának egy része a Kontúr Egyesület elnöke által említett utcákban található, de szerinte ezek még mindig jobb állapotban vannak, mint a Hős utcaiak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top