Otthon

Csináld magad: háromféle olcsó házi illatosító

Téli gyümölcsök és fűszerek ilyenkor sok háztartásban kéznél vannak, és pillanatok alatt mesés illatokkal dobhatjuk fel velük a lakást.

A mesterséges légfrissítők vegyi felhője helyett természetes illatok lephetik be a lakásod akkor is, ha nincs otthon párologtatód hozzá tartozó illóolajokkal.

forrás: Pinterest
Forrás: Pinterest

Fahéjas-narancsos illat

Karácsony közeledtével egyre többet mesterkedünk a tűzhely körül, és nincs annál megnyugtatóbb, ha közben fahéj és narancs illata tölti be a konyhát és kúszik át a többi helyiségbe. A hozzávalók talán már ott is lapulnak a konyhánkban, vagy ha nem, akkor olcsón és könnyen beszerezhetjük őket.

Hozzávalók
• néhány narancsszelet
• fűszer (fahéjrúd, szegfűszeg vagy szerecsendió)

Töltsünk meg egy kis edényt félig vízzel, és adjuk hozzá a narancsot és a fűszereket. Ha netán van otthon áfonyánk, abból is tehetünk bele pár szemet, már csak a látvány kedvéért is. Miután felforrt, vegyük vissza nagyon alacsony hőfokra, hadd rotyogjon csendesen. A keverék két napig használható, de sose hagyjuk ott, amíg melegítjük, és ha kezd elfogyni a víz, töltsük újra.

Vaníliás citrom rozmaringgal

Ugyanezzel a megoldással rozmaringot és narancsot is bugyborogtathatunk a tűzhelyen. Egy amerikai blogger például azt írja, hogy egy konyhai felszeléseket áruló boltban dolgozott, ahol minden nap ezt tették fel, és isteni illatok szálltak a levegőben. Tehát ha van otthon rozmaringunk, akkor ne csak az ételekbe tegyük!

Hozzávalók
• 1 citrom
• pár szál rozmaring
• 1 teáskanál vaníliakivonat vagy -aroma

Csináld magad: háromféle olcsó házi illatosító

Ahogy az előző összeállításnál, most is tegyük egy vízzel félig megtöltött lábosba a hozzávalókat, forraljuk fel, majd tekerjük kicsire a lángot.

Egyszerű narancs

A főzögetős megoldást szimplán narancshéjjal is alkalmazhatjuk, ha éppen meghámoztunk otthon egyet. Ha viszont nem akarunk a tűzhely felett őrködni, akkor asztali verzióban is készíthetünk narancsos illatosítót. Vágjunk félbe egy narancsot, fejtsük ki a belét – ezt később narancsléhez felhasználhatjuk. Végül tegyünk két evőkanál sót a narancs héjába, helyezzük bele az egészet egy csinos tálkába, és állítsuk az asztalra, hogy narancsillattal töltse be a szobát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top