Otthon

Akkor tegyél ilyen márványos gömböket a karácsonyfádra!

Ha meguntad a régi gömbjeidet, itt a lehetőség, hogy idén magad alkoss néhányat a karácsonyfára.

Többféle stílust, technikát és anyagot mutatunk a Praktika decemberi számában, hogy kedved szerint választhass közülük.  Új és régi gömböket is dekorálhatsz márványozással, melyben az a legjobb, hogy a különleges mintázat szinte magától alakul, így csak minimális kézügyességet és képzelőerőt igényel a művelet. A kellékek, amelyekre szükséged lesz: műanyag, szétszedhető gömbök, fehér akrilspray, márványozófesték, dekupázsragasztó, csillámpor, ecset, magas falú edény, hurkapálca és papírtörlő.

Tűzd hurkapálcára a gömböket, fújd fehérre akrilspray-vel, majd pohárba állítva hagyd teljesen megszáradni. Tölts vizet egy edénybe, és tegyél bele néhány csepp márványozófestéket. Óvatosan bánj vele, csak annyi kell, ami éppen összefut a víz tetején.

karácsonyfa dísz

Hurkapálcával kicsit keverd meg a festéket, hogy márványos legyen az áramlástól. Mártsd lassan a gömböt a festékes vízbe, hogy az teljesen befedje, majd gyors mozdulattal emeld ki. Minden egyes gömb mintázása előtt egy papírtörlővel távolítsd el a víz felszínéről a festéket. A csillámozáshoz vékony ecsettel vigyél fel dekupázsragasztót a gömbön kialakult minta íveire, hangsúlyozva egy- egy hullámot. Szórj a nedves ragasztóba csillámport. Ha megszáradt, puha, száraz ecsettel söprögesd le a maradékot. A végeredmény olyan lesz, mintha a márványban nemesfém zárványok lennének.

karácsonyfa dísz

Alkotó: Czagány Eszter. Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top