Otthon

Felpörgött a kínai kereslet a magyar lakáspiacon

Az idén 40 százalékkal nőtt a magyarországi lakásokat célzó, Kínából érkező kereslet. A kínai vevőjelöltek elsősorban két budai és három pesti kerületben keresnek 40 millió fölötti lakásokat.

Nemcsak a kínaiak, hanem a németek , az osztrákok és az angolok szívesen vásárolnak nálunk lakást, ezért idén az ő jóvoltukból  18 százalékkal nőtt a magyar lakások iránti külföldi kereslet. A kínai miniszterelnök Li Ko-csiang magyarországi látogatása eredményeként több nagy volumenű beruházás indulhat el, és szorosabbá válhat a gazdasági kapcsolat Magyarország és Kína között. Emiatt a magyarországi lakóingatlanok iránt érdeklődő kínai vevőjelöltek száma tovább emelkedhet. A számuk már eddig is folyamatosan nőtt, az idén már 40 százalékkal több érdeklődés érkezett Kínából a magyarországi ingatlanokra, mint 2016-ban – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Hol keresnek lakást a kínai állampolgárok?

A Kínából érkező érdeklődések 6-8 budapesti kerületre koncentrálódnak az ingatlan.com elemzése szerint.

„A fókuszkerületek közé tartozik Budán a II. és a III. kerület, ezekben a városrészekben a Kínából érdeklődők leginkább a 54-80 millióért kínált ingatlanokat keresik. A pesti oldalon a XIV., XVI. és XVII. kerület 47 és 69 millió forint közötti lakásai, házai a legnépszerűbbek a körükben” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, a befektetési cél miatt a belvárosi kerületek közül az V. és VI. kerület is a népszerűbb városrészek közé tartozik: itt tipikusan 78, illetve 42 millió forint értékű ingatlanok iránt érdeklődnek Kínából. Balogh László azt is elmondta, hogy a mostani elemzés célzottan a külföldi országokból érkező kereséseket vizsgálta, ehhez jön hozzá a már Magyarországon élő kínai állampolgárok által támasztott kereslet.

Egyre több német is érdeklődik

Az ingatlan.com elemzése a külföldiek keresletét vizsgálva rámutat arra is, hogy Németországból érdeklődtek a legtöbben a magyar lakások iránt, 2017 novemberéig 27 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Az Ausztriából és az Egyesült Királyságból érkező kereslet pedig éves szinten 10, illetve 30 százalékkal nőtt. Az európai országokból érkező kereslet egy része befektetési célú, ennek magyarázata, hogy a magyarországi lakóingatlanok a 2014-ben elindult áremelkedés ellenére is relatíve olcsóak nemzetközi és régiós összevetésben egyaránt.  A szakértő idézte a cég 2017 elején publikált elemzését, a szerint a tényleges adásvételek alapján a külföldiek részesedése a magyar lakáspiacon 6-7 százalékosra tehető. A külföldiek az idén elsősorban a népszerűbb budapesti kerületek, többek között a XIII. kerületi lakások iránt érdeklődnek. A főváros mellett a Balaton-környéki és a gazdasági szempontból jelentősebb településeken, például Debrecenben, Győrben és Kecskeméten található ingatlanok iránt érdeklődnek külföldről. Népszerű még a nagy egyetemvárosok közül Miskolc, Pécs és Szeged is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top