Otthon

Elutazol az ünnepekre? Így kerüld el, hogy betörjenek hozzád!

Egy amerikai hírcsatorna részletes kérdőívben érdeklődött elítélt betörőktől, hogy minek alapján választják ki a célpontjaikat. Gondoltad volna, hogy a biztonsági kamera nem feltétlenül elrettentő?

A médiaóriás NBC egyik helyi leányvállalata, a portlandi székhelyű KGW fordult Oregon Büntetés-végrehajtási Hivatalához, hogy a náluk „vendégeskedő”, betörésért elítélt raboktól a munkamódszereik iránt érdeklődjön. Érdekes válaszokat kaptak.

A csatorna munkatársai egy 17 kérdésből álló kérdőívet juttattak el összesen 86, betöréses rablásért elítélt bűnözőhöz. A válaszok tanulságosak, egyben sokat segíthetnek, hogy otthonunkban a minimumra csökkentsük egy betörés kockázatát. Lássuk, mi derült ki a kérdőívekből.

Az első kérdés arra vonatkozott, hogy a betörők jellemzően milyen módszerrel hatoltak be a kiszemelt épületekbe. A filmekben sokszor látható kifinomult módszerekről szó sincs, a legtöbben egy nyitva hagyott ajtón vagy ablakon keresztül másznak be az ingatlanokba, de sokan vannak, akik egyszerűen berúgják az ajtót.

„Jobb az ajtót berúgni, mint betörni egy ablakot – írta az egyik elítélt. – Egy hangos puffanás kevésbé feltűnő, mint az üvegcsörömpölés hangja, így ráadásul elkerülhető annak a kockázata is, hogy az ember megvágja magát a szilánkokkal.”

Irány a hálószoba!

Ha sikerült bejutniuk, a legtöbb betörő először a hálószobába siet, mert a legtöbb ember ott tartja az értékeit, ékszereket, sokszor készpénzt is. Ha ezzel megvoltak, akkor szisztematikusan átnézték a többi helyiséget, de nem marad ki a tűzhely, a mélyhűtő, sőt volt olyan, aki az akváriumba, a vécé tartályába és a müzlis dobozokba is benézett, értékek után kutatva.

A legtöbben az ékszerekre, elektronikai eszközökre, készpénzre és bankkártyákra utaznak, de népszerűek a régiségek és, mivel a felmérés Amerikában készült, a fegyverek is. Érdekesség, hogy a betörők számára kevésbé elrettentő, ha a kiszemelt lakásban vagy a környékén, például az autó lökhárítóján az amerikai fegyverlobbi, az NRA matricája látható. „Ez csak annyit jelent, hogy valószínűleg sok értékes fegyver van a házban” – írta az egyik elítélt.

Kora délután csapnak le

A betörők kedvenc időszakai a kora reggel, illetve a kora délután. Utóbbi a népszerűbb, mivel délután 12:30 és 14:30 között a legkisebb a rizikója, hogy bárki otthon legyen. Ilyenkor már az sincs otthon, aki hazaugrott a munkahelyéről ebédelni, a gyerekek pedig általában még az iskolában ülnek, legalábbis ez derül ki a betörők tapasztalataiból.

A riasztó nem biztos, hogy véd

A jól láthatóan kiplakátolt riasztóberendezésekkel kapcsolatban megoszlottak a vélemények. Míg egyes elítéltek azonnal hátat fordítottak, ha ilyen jelzést láttak a kiszemelt házon, mások számára ez nem jelentett akadályt, főleg, ha ismerős volt számukra az adott riasztórendszer típusa.

Hasonló a helyzet a biztonsági kamerákkal: míg a megkérdezett betörők egy része inkább elkerülte az ilyen házakat, mások ezt jelzésként értelmezték, ami szerint az ingatlanban sok értékes dolgot találnak majd.

Abban viszont a legtöbben egyetértettek, hogy ha megszólalt a riasztó, miközben épp az házban tartózkodtak, akkor mindenki a lehető leggyorsabban igyekezett eltűnni a környékről.

Kop-kop, én vagyok a betörő!

Minden megkérdezett elítélt alaposan felkészült a környékből, és egytől egyig mindenki azt mondta, hogy a betörés előtt bizony bekopognak a kiszemelt házba vagy lakásba, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy a háziak nincsenek otthon. Ha mégis belefutottak volna valakibe, akkor általában olyasmire hivatkoztak, hogy eltévedtek vagy egy internetes hirdetés kapcsán jutottak volna el a címre. Volt olyan is, aki megkérdezte a háziakat, hogy nem látták-e véletlenül a kutyáját. A legkreatívabb pedig az a betörő volt, aki öltönyt-nyakkendőt húzott, és egy kérdőívet lobogtatva még az adott lakásba is bejutott.

Fény az éjszakában

A megkérdezett betörők többsége nem kockáztatott, ha az látta, hogy a kinézett lakásban ég a villany. Azonban volt olyan is, aki bizonyos dolgok jelenlétéből arra következtetett, hogy az ingatlan valójában üres.

„Keresztülhajtottam az elegánsabb környékeken és olyan házakat kerestem, ahol égett a teljes kerti kivilágítás, közben viszont minden redőny le volt húzva” – írta az egyik elítélt, aki ebből arra következtetett, hogy a háziak nincsenek otthon, csak egy időzítő kapcsolgatja a fényeket.

Az automatizált világítás nem biztos, hogy elrettenti a betörőket

Ennél sokkal hatékonyabb, ha bekapcsolva hagyjuk a tévét vagy a rádiót, ez ugyanis csaknem minden megkérdezett betörőt elrettent. Hasonló a helyzet, ha a kocsibeállón ott parkol egy autó, ez az esetek többségében jelzi, hogy a lakás nem üres.

A legtöbb betörő alaposan kifigyelte a kiszemelt ingatlant, hogy felmérjék a lakók napi rutinját: mikor jönnek-mennek, van-e autójuk, tartanak-e valahol rejtett kulcsot, illetve van-e kutyájuk. A többség a hétköznapokat részesíti előnyben a betörésre, mert a hétvégék során sokkal kiszámíthatatlanabb a háziak mozgása.

Az ideális célpont

A kérdőív arra is kitért, hogy milyen körülményeket találnak kifejezetten vonzónak a betörők. Mivel ebben a szakmában nem szerencsés, ha meglátják az embert, ezért azok az épületek fokozottan veszélyeztetettek, ahol a bejáratot nem lehet látni az utcáról, például bokrok vagy fák miatt. De az is jól jön, ha a szomszédok se nagyon mutatkoznak. Az elítéltek előszeretettel csaptak le üdülőingatlanokra, olyan helyekre ahol magas a kerítés, illetve ahol régi, kopott ablakkeretek vagy olcsónak tűnő ajtó láthatók az utcáról.

Mit tehetünk a betörés elkerülése érdekében?

A legtöbb elítélt egyetértett, hogy akkor csökkenthető a minimumra a betörés kockázata, ha a tulajdonosok mindent megtesznek, hogy az épületbe a lehető legjobban be lehessen látni. A visszametszett fák-bokrok is ezt a célt szolgálják, illetve a már említett, bekapcsolva hagyott tévé vagy rádió is segít. Az elítéltek arra is felhívták a figyelmet, hogy érdemes megismerkedni a szomszédokkal és szükség esetén akár őket is tájékoztatni, ha hosszabb ideig házon kívül leszünk.

A tuti betörőelhárító nem más, mint…

A megkérdezett elítéltek nagy többsége azonnal sarkon fordult és távozott, ha kiderült számára, hogy a kiszemelt házban vagy lakásban kutyát tartanak. Míg a kisebb jószágok kevésbé bizonyultak elrettentőnek, a nagytestű, hangosan ugató ebek bizonyultak a leghatékonyabb rablóriasztónak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top