nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Otthon
Elutazol az ünnepekre? Így kerüld el, hogy betörjenek hozzád!

Elutazol az ünnepekre? Így kerüld el, hogy betörjenek hozzád!

Egy amerikai hírcsatorna részletes kérdőívben érdeklődött elítélt betörőktől, hogy minek alapján választják ki a célpontjaikat. Gondoltad volna, hogy a biztonsági kamera nem feltétlenül elrettentő?
Horowitz Katalin
Horowitz Katalin
f Ajánlom

A médiaóriás NBC egyik helyi leányvállalata, a portlandi székhelyű KGW fordult Oregon Büntetés-végrehajtási Hivatalához, hogy a náluk „vendégeskedő”, betörésért elítélt raboktól a munkamódszereik iránt érdeklődjön. Érdekes válaszokat kaptak.

A csatorna munkatársai egy 17 kérdésből álló kérdőívet juttattak el összesen 86, betöréses rablásért elítélt bűnözőhöz. A válaszok tanulságosak, egyben sokat segíthetnek, hogy otthonunkban a minimumra csökkentsük egy betörés kockázatát. Lássuk, mi derült ki a kérdőívekből.

Az első kérdés arra vonatkozott, hogy a betörők jellemzően milyen módszerrel hatoltak be a kiszemelt épületekbe. A filmekben sokszor látható kifinomult módszerekről szó sincs, a legtöbben egy nyitva hagyott ajtón vagy ablakon keresztül másznak be az ingatlanokba, de sokan vannak, akik egyszerűen berúgják az ajtót.

„Jobb az ajtót berúgni, mint betörni egy ablakot – írta az egyik elítélt. – Egy hangos puffanás kevésbé feltűnő, mint az üvegcsörömpölés hangja, így ráadásul elkerülhető annak a kockázata is, hogy az ember megvágja magát a szilánkokkal.”

Irány a hálószoba!

Ha sikerült bejutniuk, a legtöbb betörő először a hálószobába siet, mert a legtöbb ember ott tartja az értékeit, ékszereket, sokszor készpénzt is. Ha ezzel megvoltak, akkor szisztematikusan átnézték a többi helyiséget, de nem marad ki a tűzhely, a mélyhűtő, sőt volt olyan, aki az akváriumba, a vécé tartályába és a müzlis dobozokba is benézett, értékek után kutatva.

A legtöbben az ékszerekre, elektronikai eszközökre, készpénzre és bankkártyákra utaznak, de népszerűek a régiségek és, mivel a felmérés Amerikában készült, a fegyverek is. Érdekesség, hogy a betörők számára kevésbé elrettentő, ha a kiszemelt lakásban vagy a környékén, például az autó lökhárítóján az amerikai fegyverlobbi, az NRA matricája látható. „Ez csak annyit jelent, hogy valószínűleg sok értékes fegyver van a házban” – írta az egyik elítélt.

Kora délután csapnak le

A betörők kedvenc időszakai a kora reggel, illetve a kora délután. Utóbbi a népszerűbb, mivel délután 12:30 és 14:30 között a legkisebb a rizikója, hogy bárki otthon legyen. Ilyenkor már az sincs otthon, aki hazaugrott a munkahelyéről ebédelni, a gyerekek pedig általában még az iskolában ülnek, legalábbis ez derül ki a betörők tapasztalataiból.

A riasztó nem biztos, hogy véd

A jól láthatóan kiplakátolt riasztóberendezésekkel kapcsolatban megoszlottak a vélemények. Míg egyes elítéltek azonnal hátat fordítottak, ha ilyen jelzést láttak a kiszemelt házon, mások számára ez nem jelentett akadályt, főleg, ha ismerős volt számukra az adott riasztórendszer típusa.

Hasonló a helyzet a biztonsági kamerákkal: míg a megkérdezett betörők egy része inkább elkerülte az ilyen házakat, mások ezt jelzésként értelmezték, ami szerint az ingatlanban sok értékes dolgot találnak majd.

Abban viszont a legtöbben egyetértettek, hogy ha megszólalt a riasztó, miközben épp az házban tartózkodtak, akkor mindenki a lehető leggyorsabban igyekezett eltűnni a környékről.

Kop-kop, én vagyok a betörő!

Minden megkérdezett elítélt alaposan felkészült a környékből, és egytől egyig mindenki azt mondta, hogy a betörés előtt bizony bekopognak a kiszemelt házba vagy lakásba, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy a háziak nincsenek otthon. Ha mégis belefutottak volna valakibe, akkor általában olyasmire hivatkoztak, hogy eltévedtek vagy egy internetes hirdetés kapcsán jutottak volna el a címre. Volt olyan is, aki megkérdezte a háziakat, hogy nem látták-e véletlenül a kutyáját. A legkreatívabb pedig az a betörő volt, aki öltönyt-nyakkendőt húzott, és egy kérdőívet lobogtatva még az adott lakásba is bejutott.

Fény az éjszakában

A megkérdezett betörők többsége nem kockáztatott, ha az látta, hogy a kinézett lakásban ég a villany. Azonban volt olyan is, aki bizonyos dolgok jelenlétéből arra következtetett, hogy az ingatlan valójában üres.

„Keresztülhajtottam az elegánsabb környékeken és olyan házakat kerestem, ahol égett a teljes kerti kivilágítás, közben viszont minden redőny le volt húzva” – írta az egyik elítélt, aki ebből arra következtetett, hogy a háziak nincsenek otthon, csak egy időzítő kapcsolgatja a fényeket.

Az automatizált világítás nem biztos, hogy elrettenti a betörőket

Ennél sokkal hatékonyabb, ha bekapcsolva hagyjuk a tévét vagy a rádiót, ez ugyanis csaknem minden megkérdezett betörőt elrettent. Hasonló a helyzet, ha a kocsibeállón ott parkol egy autó, ez az esetek többségében jelzi, hogy a lakás nem üres.

A legtöbb betörő alaposan kifigyelte a kiszemelt ingatlant, hogy felmérjék a lakók napi rutinját: mikor jönnek-mennek, van-e autójuk, tartanak-e valahol rejtett kulcsot, illetve van-e kutyájuk. A többség a hétköznapokat részesíti előnyben a betörésre, mert a hétvégék során sokkal kiszámíthatatlanabb a háziak mozgása.

Az ideális célpont

A kérdőív arra is kitért, hogy milyen körülményeket találnak kifejezetten vonzónak a betörők. Mivel ebben a szakmában nem szerencsés, ha meglátják az embert, ezért azok az épületek fokozottan veszélyeztetettek, ahol a bejáratot nem lehet látni az utcáról, például bokrok vagy fák miatt. De az is jól jön, ha a szomszédok se nagyon mutatkoznak. Az elítéltek előszeretettel csaptak le üdülőingatlanokra, olyan helyekre ahol magas a kerítés, illetve ahol régi, kopott ablakkeretek vagy olcsónak tűnő ajtó láthatók az utcáról.

Mit tehetünk a betörés elkerülése érdekében?

A legtöbb elítélt egyetértett, hogy akkor csökkenthető a minimumra a betörés kockázata, ha a tulajdonosok mindent megtesznek, hogy az épületbe a lehető legjobban be lehessen látni. A visszametszett fák-bokrok is ezt a célt szolgálják, illetve a már említett, bekapcsolva hagyott tévé vagy rádió is segít. Az elítéltek arra is felhívták a figyelmet, hogy érdemes megismerkedni a szomszédokkal és szükség esetén akár őket is tájékoztatni, ha hosszabb ideig házon kívül leszünk.

A tuti betörőelhárító nem más, mint…

A megkérdezett elítéltek nagy többsége azonnal sarkon fordult és távozott, ha kiderült számára, hogy a kiszemelt házban vagy lakásban kutyát tartanak. Míg a kisebb jószágok kevésbé bizonyultak elrettentőnek, a nagytestű, hangosan ugató ebek bizonyultak a leghatékonyabb rablóriasztónak.

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon