Otthon

6 izgalmas takarítási trükk nem csak hétköznapokra

A legtöbben már tudjuk, hogy a csúcstechnológiás gépeknek és a nagyi praktikáinak az ötvözete a legjobb, amit a takarítás kapcsán magunkévá tehetünk.

A nagyméretű szőnyegeket hetente legalább egyszer porszívózd át. Igen, a mérete miatt fontos ezt megtenned, ugyanis azzal arányos a por mennyisége is, amit magában tart. De ahhoz, hogy tökéletesen tiszta legyen, sajnos ez sem elég: évente háromszor, négyszer alaposabb tisztítást is igényel. Emlékszel, hogy a nagyi anno hogyan tisztította a szőnyegeket? Vagy a kertkapura lógatta fel, vagy egy nagyobb szekrényen csüngtek, de az biztos, hogy arra voltak ítélve, hogy jól ellássa a bajukat. Ha nincs otthon poroló, egy teniszütő vagy akár a seprű is jól jöhet. Ha hiszed,ha nem, az igazán erős ütések több port távolítanak el, mint a porszívózás.

Ha már por: a másik legnagyobb porfogó a lakásban a függöny. Bár sokszor fel sem tűnik, a függönyök telis-tele vannak porral. Ez nemcsak azért gond, mert egy idő után elszíneződhetnek a textilek, és az anyaguk is károsodhat, hanem azért is, mert nagyon egészségtelen olyan függönyök között élni, amelyek tele vannak szennyeződésekkel, és szinte csak arra várnak, hogy mikor tudnak magukból port árasztani. Rendszeresen mosd a függönyöket, keresd meg a megfelelő kímélő programot a számukra.

A mennyezeti ventilátorokkal is sokaknak meggyűlik a baja. A legjobb trükk, amit a tisztításukhoz bevethetünk, az a párnahuzat. Bizony! Ha a huzatot ráhúzzuk egyesével a lapátokra, nemcsak a felületi portól szabadítjuk meg azokat, hanem a lehulló port is a huzatban tartjuk.

 

Ha azt mondanánk, hogy mától használj tükröt a vécében, biztosan elgondolkodnál, hogy mi a manót szeretnénk mi. Ám nehogy túlpörögd, a toalettcsésze tisztításban akarunk segíteni. A valódi szennyeződések ugyanis a peremek alatt bujkálnak, és csak úgy tudsz tőlük véglegesen megszabadulni, ha látod is, hogy mit csinálsz a takarításkor.

Ahol csak tudsz, használj mikroszálas törlőt. Ugyanis amíg a legtöbb rongy csak a látható piszkot takarítja össze, addig ezek a nagyszerű kendők összeszedik a legapróbbakat is. Ha ránk hallgatsz, először az összes felületet, amely tisztítást igényel, áttörlöd nedves törlővel, és ha már minden látható mocskot eltávolítottál, jöhet a láthatatlan erő. Tudod, a látszat néha csal! De mi nem hagyjuk magunkat.

Ha a kedvenc vágódeszkád foltos és elszíneződött, vagy egy csuda jó trükk, amivel új életet lehelhetsz belé. Nincs más dolgod, mint félbevágni egy kisebb citromot, és az egyik darabbal alaposan átdörzsölni a vágódeszkát – legyen fa vagy műanyag. A megfelelő hatás kedvéért hagyd állni egy fél órán át becitromozva, utána garantáltan folt- és szennyeződésmentes lesz a vágódeszkád.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top