Otthon

Egy egész ház engedélye kell, ha a VIII. kerületben airbnb-zni akarsz

Október elsejétől csak annak szabad Airbnb céljából kiadnia VIII. kerületi lakását, a településvédelmi rendelet értelmében, akinek ezt engedélyezi az egész társasház. A szigorításra a helyi önkormányzat által megtartott konzultáció után kerül sor.

Az adott VIII. kerületi társasház szervezeti és működési szabályzatának engedélyeznie kell az alkalmi szálláshelykiadás lehetőségét ahhoz, hogy valaki a Józsefvárosban airbnb-zhessen. A településvédelmi rendelet értelmében be kell jelenteni a háznál a lakás megváltozott funkcióját is – 444.hu

A szigorításra azt követően kerül sor, hogy március 23-án Kocsis Máté kerületi polgármester kezdeményezésére konzultációt tartottak Józsefvárosban, a kiküldött kérdőíveken főleg arról érdeklődtek, hogy a lakosok meg vannak-e elégedve a renddel a környéken. Több mint 11 ezer lakó töltötte ki, és küldte vissza a kérdőíveket, ezek alapján jutottak arra az önkormányzatnál, hogy a kerületben korlátozni kell az airbnb-zést. A lapnak a sajtóosztály azt írta, hogy a válaszadóknak több mint a 80 százaléka kérte, hogy szigorodjanak a közösségi együttélés szabályai, sokan ezt a kérést pedig az Airbnb problémakörével indokolták. 

A visszajelzésekből kiderült, hogy sok esetben egy-egy lakás ilyen célú hasznosítása egész lakóközösségek nyugalmát teheti tönkre, de az is előfordul, hogy egész emeletek működnek tulajdonképpen hostelként, zavarva ezzel a lakóközösséget” – fogalmaztak, és hozzátették, hogy akinek már eleve van engedélye az airbnb-zésre, azt az új szigorítás már értelemszerűen nem érinti. 

A konzultációról és egyéb eredményeiről bővebben itt olvashatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top