Otthon

Méltatlanul pusztult el Kocsér közkedvelt gólyája

Nem élte túl első repülését az a kocséri gólyafióka, amelynek felcseperedését az egész falu nyomon követte az internet segítségével. A kis kelepelőt agyonütötte az áram.

Belehalt első repülésébe a kocséri növendék gólya, szegényt halálra rázta az áram az első szárnypróbálgatása közben. Azóta a Démász madárbaráttá tette a Pest megyei település gólyák által kedvelt részén futó légkábeleket, hogy többet ne történhessen hasonló eset.

A szomorú hírről beszámoló Délmagyar úgy tudja, az áramszolgáltató már 500 kilométer hosszan alakított ki madárbarát hálózatot, a védendő helyszínekről a nemzeti parkokkal egyeztetnek. Néha az is előfordul, hogy az ügyfelek jelzése alapján kezdődik el a kábelek madárbarát cseréje.

Kocséron is ez történt, a siheder gólya haláláról a helyi iskola igazgatója értesítette a szolgáltatót.

Magyarország elektromos hálózata évente 170 ezer védett és fokozottan védett madarat sebesít meg egy évben, naponta akár 50-80 madár pusztulhat el áramütés miatt – derül ki Márton András, a Fióka- és Madármentés csoport Facebook-oldaláról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top