Otthon

Szüleik nyakán maradnak a pályakezdő fiatalok

Nem akarnak szabadulni szüleiktől a pályakezdő magyar fiatalok, egyre többen vágnak neki a nagybetűs életnek úgy, hogy közben még mindig szüleikkel laknak. A jelenség Európa-szerte megfigyelhető, de a volt szocialista blokkban lassan általánossá válik.

A magyar pályakezdő fiatalok (18–34 éves korosztály) 44 százaléka lakik még mindig a szüleivel, míg az uniós átlag 36 százalék – derül ki az OTP Lakástakarék közleményéből, amely az Eurostat adataira hivatkozik. Németországban, Luxemburgban és Svájcban közel 40 százalékuk, Ausztriában és az Egyesült Királyságban pedig minden második fiatal a szüleinél marad, egészen a harmincas évei elejéig.

Bár az otthon maradó fiatalok aránya 8 százalékkal nőtt 2012 óta Magyarországon, a saját tulajdonú ingatlan továbbra is az egyik legnagyobb érték a magyar társadalomban.

A volt szocialista blokk országaiban a saját lakás erős identitásképző elem, a felnőttségnek egyfajta sajátos fokmérője. Tízből kilenc magyar saját tulajdonban lakik, ezzel Magyarország a 35 tagországot tömörítő OECD-ben a dobogó harmadik fokára került.

Az otthon maradó fiatalok dolgát megkönnyíti, ha többgenerációs, többszintes házban laknak. Ilyenkor megvalósulhat az elkülönülten élés, de mégis sokkal könnyebb az idősebb generáció tagjairól gondoskodni.

Jellemző, hogy az ingatlanban a fiatalok saját lakrészt választanak le, vagy beépítik a tetőteret. Ezek a megoldások azért kedveltek, mert nem szükséges építési engedélyt kérni, elegendő a bejelentés, viszont igénybe vehető rájuk a csok és a lakástakarékokban felhalmozott összegek is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top