Otthon

Okosotthonok: ahol a kényelem szent

Ha elképzeled álmaid otthonát, milyen csodás ház jut eszedbe? Elmondjuk, miért szeretnél te is okosotthont.

Emlékszel még azokra a feledhetetlen pillanatokra, amikor gyermekként a tévé előtt ültél, és tátott szájjal bámultad, amikor egy gombnyomásra elhúzódott a sötétítőfüggöny, vagy tapsra lekapcsolódott a villany a filmben? Az első sokk után természetesen mindenki ilyet szeretett volna, de annak idején elérhetetlen volt mindez. Ám, mint tudjuk, a technika vívmányainak nem állhatja útját sem ember, sem távolság, ezért ugyan jó pár évtizeddel később, de itthon is elérhetőek lettek ezek a kényelmi eszközök. S bár a legtöbb magyar lakásról, házról még nem mondhatjuk, hogy okosotthonként funkcionál, azért az újonnan épült ingatlanok közül a legtöbbet felszerelik ezekkel a vívmányokkal – igénytől és pénztárcától függően.

Mitől okos egy otthon?

Az okosotthonokban összetett, közösen működtetett rendszerek összessége biztosítja a lakók komfortérzetét. Számtalan technológiai újítást kapcsolnak ilyenkor rendszerbe a szakemberek: az építészeti megoldásoktól kezdve az elektronikán és a távközlésen át az internetig számos összetevője van egy jól működő okosotthonnak. De vajon hogyan kell elképzelni mindezt?

Ha nem gyakorlati oldalról keressük a választ, érdemes életszerű példát nézni: képzeld el a házad, amely a nyári melegben magától engedi le a redőnyöket és bekapcsolja a klímát, esténként tudja a programok alapján, hogy szellőztetnie kell, a kávégépet vagy a teafőzőt is elindítja, amikor ébredsz, és persze bezárja utánad a kaput, ha elmentél. Na, hogy hangzik? Ráadásul ez csak néhány azok közül az izgalmas lehetőségek közül, amelyeket kódolhatsz a házadat működtető rendszerbe.

Persze akik maguk szeretik intézni a ház körüli teendőket, vagy nem tudnak azonosulni a rohanó technológiai újításokkal, és a hagyományos kereket között érzik jól magukat, nekik sem kell teljesen elzárkózniuk a kényelemtől. Ugyanis elég egy-egy meghatározó elemet beépíteni a hétköznapokba: legyen szó a sokak által nagyra becsült skandináv elektromos fűtésről, programozott kávéfőzőről vagy önműködő redőnyökről, a lényeg az okosrendszerek használatában az, hogy kiszolgálják a lakókat, és olyan ideális környezetet biztosítsanak a számukra, amelyben egy-egy nehéz nap után is garantált a pihenés és a feltöltődés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top